Entypekongen

Mens Johan Anker og Bjarne Aas i dag er mest kjent for å ha stått bak linjene til Drake og IOD, har Erling L. Kristoffersen ikke mindre enn tre velkjente entypebåter på samvittigheten.

Publisert   Sist oppdatert

Til tross for utdannelse som skipsingeniør fra Norges Tekniske Høyskole, var ikke seilbåtkonstruksjon noe å leve av i tiden rundt første verdenskrig. Erling L. Kristofersen måtte kombinere konstruksjonsarbeidet med noe som ga fast inntekt.

Han begynte i firmaet Star Contrapropeller A/S og jobbet med effektivisering av ror og propellersystemer for skip. Båtkonstruksjon ble noe han kunne gjøre på fritiden. Man kan si at dette ble en hobby for ham. «Hobby» – navnet som alle hans private båter bar – ble varemerket for de båtene Kristofersen tegnet og fikk bygd til seg selv. Navnet taler for seg selv. Båtene var hans hobby, lidenskap og store interesse i livet.

Mellom båtkonstruksjoner om natten og lønnsarbeide på dagtid kom Erling L. Kristofersen også på en ny, kommersiell forretningsidé som skulle gi ham enda bedre økonomisk frihet til å dyrke seilerinteressen. Med oppmuntrende tilrop fra den to år eldre vennen Nils J. Schriver, som fra 1923 hadde drevet egen forretning innen papir og kontorrekvisita, klekket Kristofersen på kjøkkenbenken ut et konsept for stensilproduksjon. En stensil er et spesialbehandlet silkepapir/avansert blåpapir for mangfoldiggjøring av trykk. Kristofersens idé lå i et hullmønster som gjorde at stensilene hans passet til alle typer duplikatorer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her