YOUTUBE: Aanderaas nyeste film publisert på YouTube.

Erik Aanderaa har møtt på problemer

Den kjente Youtube-seileren Erik Aanderaa la i 22 juni ut på sitt tredje forsøk på å seile til Grønland alene. Dessverre ble det sykehusinnleggelse og operasjon på Færøyene.

Publisert

Den opprinnelige ruta var fra Haugesund til Shetland. Deretter seile videre til Færøyene, Island, Grønland og Jan Mayen. Totalt er dette en tur på over 2500NM. Den første etappen til Shetland gikk unna i stor fart og Erik fikk med seg festen etter Shetland-race selv om han ikke var deltaker. Deretter gikk seilasen videre til Færøyene hvor det ble bråstopp. En infeksjon og store smerter medførte to operasjoner i mageregionen. Han ble utskrevet 11 juli.

Youtube

Erik Aanderaa seiler en over 40 år gammel Contessa 35 i all slags vær. Videoer fra seilingen publiserer han på Youtube. Den mest populære filmen er fra da han seilte i en storm med styrke 10. Denne filmen er sett over 4,2 millioner ganger på Youtube. Erik har gjort seiling og filming til hovedinntektskilde. Han har over 150 tusen abonnenter på Youtube i tillegg til supportere på Patreon.com. Sistnevnte gruppe støtter Erik økonomisk for utgivelser av videoer.

No bullshit

Filmene skiller seg ut fra mange av de typiske Youtube-seilerne ved at de beskriver seiling i røft nordatlantisk klima. Mottoet er “No bullshit - Just sailing”. Erik er en mester på å filme turene med bruk av drone noe som det står stor respekt av siden han er solo-seiler. Å manøvrere seilbåt i fart i åpen sjø, samtidig som drone skal styres og landes, ville for de fleste bli svært kostbart. I fjor holdt det på å gå galt da han filmet med drone og ikke var oppmerksom på at båten seilte rett inn i kraftig strømsjø. Erik beskriver dette som sin verste seileropplevelser og at det kunne gått veldig galt. Noen bilder viser at seilbåten ble slått helt over i de krappe og kraftige bølgene. ‘

Artikkelforfatter: Jon Espen Skogdalen

Jon Espen Skogdalen begynte å seile i voksen alder. Første båt var en Maxi Mixer tilpasset regattaseiling. Overrigget, og med lensetakler og laminatseil ble det en bratt læringskurve. I dag seiler han en Ovni 395 med base i Trondheim. Båten blir brukt hele året. Shetlandsturen ble gjennomført i begynnelsen av juni og var første tur til Shetland.

Sponset

Erik har base i Haugesund, og flere av videoene er fra nærområdet. Han har også mange gode videoer av reparasjoner og oppgraderinger av båten. Han tester ulikt seilutstyr og er også sponset med utstyr fra blant annet Raymarine og Roller Tasks sails. Sistnevnte er i allerede i gang med å lage ny gennaker etter at nåværende revnet på vei til Shetland. Erik har tidligere gjort to forsøk på å nå Grønnland. Covid og is hindret han fra å nå målet. Hvis Erik når Grønland vil han i følge NRK være den første soloseileren til å gjennomføre turen. På sin Facebook-side skriver Erik at han er ved godt mot og planlegger å seile neste etappe til Island.