Spekkhoggerne skadet roret
Spekkhoggerne skadet roret

Norsk båt angrepet av spekkhoggere

De to seilerne var godt kjent med farene med å møte på spekkhoggere. Derfor hadde de lagt kursen rett fra Dublin til Madeira for å unngå å seile i områder kjent for spekkhoggerangrep. Det hjalp ikke.

Publisert Sist oppdatert

Ester Kristine Størkson har delt erfaringene fra angrepet på en Facebook-gruppe for langturseilere. Størkson seiler en Malö 37 Classic med navn «Kristine». 170 Nm utenfor Brest opplevde de to seilerne marerittet at roret brått ble kraftig dyttet fra side til side. De gjorde de råd som gjelder ved angrep fra spekkhoggere. Genoaen ble tatt ned. De beholdt litt storseil for å unngå for mye rulling. De slo av ekkoloddet. De prøvde å låse roret i midtposisjon, men de enorme dyttene fra spekkhoggerne rev roret fra side til side. Spekkhoggerne besto av minst fem dyr hvorav en av de var kalv. På et tidspunkt klarte de å snu hele seilbåten 180 grader rundt. Angrepene pågikk i ca 15 minutter.

.

SOLID: Størkson seiler en Malø 37 Classic
SOLID: Størkson seiler en Malø 37 Classic

Kraftige skader på roret

De inspiserte roret med et undervannskamera og så roret var delvis spist av. De kontaktet den britiske kystvakten som gav de råd om å prøve å manøvrere for motor med håp om at siste rest av roret var nok til å beholde styringen. Det ble en lang tur til Brest hvor båten svingte fra side til side. Da de ankom Brest, en tur på 170 Nm fra angrepspunktet, viste loggen 300 Nm gjennom vannet.

Store skader på roret
Store skader på roret

Angrepet er svært dårlige nyheter for seilere siden det skjer i et område hvor det er svært uvanlig med angrep. De fleste angrepene skjer mye lenger syd utenfor den Iberiske halvøy.