Færderseilasen 2018

LÆR Å SEILE FÆRDER?N: Det fins mange nyttige tips om Færderseilasen på nettet som kan bringe deg oppover resultatlisten.
LÆR Å SEILE FÆRDER?N: Det fins mange nyttige tips om Færderseilasen på nettet som kan bringe deg oppover resultatlisten.

Les deg til bedre resultat

Det har ikke manglet på Færder-tips opp igjennom tidene, og faktum er at det faktisk fins regler som gir suksess.

Publisert Sist oppdatert

For slik er det, det fins seilere som vinner og vinner – og som stadig gjør det igjen og igjen. Og det er ikke uten grunn, for de har knukket Færder-koden. Det er selvfølgelig ikke én enkelt oppskrift som gjelder, men det handler om å forstå helheten – og være våken når toget går; når de store, avgjørende hendelsene finner sted under regattaen.

Og de skjer gjerne når du minst aner det – eller kanskje minst ønsker det; når det er lite vind eller vinden skifter retning eller karakter. Da er mange uoppmerksomme, lei og kanskje litt utålmodige etter lang stunds driving i vindstille. Da gjelder det å være våken.

Ni viktige Færder-bud

Noe av dette står oppsummert i en artikkel vi har hatt tidligere; den handler om Færderseilasens ni vinnerbud. De kan være gode å ha i mente under årets regatta, som slik det ser ut på yr.no per i dag, kan komme til å by på varierende forhold.

Færderseilasens 9 vinner-bud

På lag med elementene

En annen klassisk utfordring i Færderseilasen er strømmen, og i 2014 hadde vi en inngående sak om nettopp dette, der vi snakket med oseanograf Nils Melsom Kristensen om hvordan du skal forstå strømmen og utnytte den best mulig.

Han gir også en god del tips om vinden og hvordan den oppfører seg – i det hele tatt handler saken om hvordan du skal utnytte elementene til fordel for deg.

Seil på lag med elementene

Mange andre tips

Det fins også en rekke andre saker på nettet med relevans til Færderseilasen. Her er noen:

Gode forberedelser er alfa og omega

Seil effektivt på lens

Seilene er en vinge

Dra i tampen og få en ekstra knop

Toppseilernes tabber

Trim fokka etter rormannen

Fri tilgang for KNS-medlemmer

Artiklene har alle vært publisert i Seilmagasinet og krever innlogging for å lese dem på nettet, men nå kan du gjøre det for 49 kroner for en måned. Alle KNS-medlemmer har digital tilgang. Bruk «Glemt passord»-funksjonen, med epostadressen du har brukt til ditt KNS-medlemskap, og du får nytt passord på epost. Du finner innloggingfunksjonen oppe til høyre.

Bruk emneknagger

På seilmagasinet.no – er det opp igjennom årene skrevet en mengde tips og gode råd om hvordan man skal seile og gjennomføre Færder’n. Nettsidene representerer utvilsomt en gedigen kilde til Færder-visdom.

Benytt emneknaggene under SEILmagasinets artikler for å finne mer informasjon om emnet du er interessert i. «Færdertips», «seiltrim», «regattatips», - og så videre. Du finner helt sikkert noe du kan ha nytte av!