FÆRDERSEILASEN 2018

Seilerbrødrene Lars og Torben Grael.
Seilerbrødrene Lars og Torben Grael.

Berømte seilerbrødre i legendarisk båt

Lars og Torben Grael har tatt turen til Oslo bare for å seile Færderseilasen. Men ikke i hvilken som helst båt.

Publisert Sist oppdatert

Til sammen har seilerbrødrene Lars og Torben Grael syv olympiske medaljer. Sammen vant de VM i Snipe i 1983. Nå er de i Oslo for å seile Færderseilasen om bord på 95 år gamle Erling Lorentzens berømte «Saga», Fastnet-vinneren fra 1973.

Erling Lorentzens «Saga»
Erling Lorentzens «Saga»

Lars og Torben kommer fra litt av en seilerfamilie. Bestefaren som opprinnelig var dansk, tok sølv i 6-meterklassen allerede i 1912. Han flyttet til Brasil, tok med seg 6-meteren som dattersønnen Torben fikk være med å seile fra femårsalderen og la dermed grunnen for en av Brasils mest spektakulære seilerkarrierer.

Torben, som fyller 58 år i juli, har vunnet fem OL gull, det samme antall som Ben Ainslie og Robert Scheidt, og ett mer enn selveste Poul Elvström. Broren Lars, 54 år vant to OL medaljer i Tornado, men mistet det ene benet i en motorbåtulykke i 1988. Det ga ham ny retning i livet og han har senere jobbet for å gi mindre heldigstilt brasiliansk ungdom muligheten til å lære å seile. Han selv gjorde også comeback i seiling på toppnivå og ble verdensmester i Star i 2015.

Torben Graels datter Martine vant OL i 49erFX i Rio 2016 og seiler nå Volvo Ocean Race på Team «AkzoNobel». Grael sitter i World Sailing Executive Committee og har dermed også en sentral posisjon i internasjonal administrasjon av seilsporten.