Falt over bord fra gullet
Falt over bord fra gullet

Falt over bord fra gullet

Gullet i Yngling-NM glapp da rormannen falt over bord.

Publisert

Alt lå an til at fjorårets norgesmestre, Svein Andre Hol, Eivind Mellingen og Fabian Bruvik fra Askøy, skulle gjenta bedriften i år,  men i siste seilas falt rormann Svein Andre over bord da spinnakeren skulle heises.

KALDDUSJ. – Etter hvert oppdaget de andre to ombord hva som hadde skjedd og fikk snudd båten og plukket opp rormannen. Dermed glapp muligheten for seier, forteller Hege Johannesen i arrangørforeningen Trondhjems Seilforening til SEILmagasinet.

Dermed ble det femteplass i siste seilas, mens utfordrerne Leif Kristian Garvik, Kurt Furnes og Jan Rune Hopland fra naboforeningen Ran vant. De fikk lik poengsum, men men den siste førsteplassen ble avgjørende.

BERGENSK STORESLEM. Og i Yngling er det ikke som i fotball – alle NM-medaljene gikk til Bergen. Inn til tredjeplass seilte Chris Skogen, Per Ivar Thorsen og Sondre Lereng – også de fra Askøy – seg, og det med klar margin. De tre medaljebåtene var i en liten klasse for seg.

På fjerdeplass kom beste hjemmehørende Yngling-lag, anført av Ole André Hammerøy.

MYE VIND. Norgesmesterskapet i Trondheim – som var det første i rekken av NM i 2015 – ble et mesterskap for dem som liker mye vind.

– Første dag var det utfordrende forhold med vind fra NV. Mens banen ble lagt lå vinden på 20 knop. Under startprosedyren økte vinden til 27 knop, og da båtene fullførte den første lenseleggen, ble det målt vindkast opp i 35 knop. Etter målgang ble neste seilas utsatt og båtene gikk til land i påvente av at vinden skulle løye. Det ble gjort et nytt forsøk senere på dagen, men det kom ikke så langt som til en ny startprosedyre da det blåste stiv kuling resten av dagen. Det ble derfor kun en seilas den første dagen, forteller Hege Johannesen.

BØLGER. Den andre dagen hadde vinden løyet og dreid til NØ. Til å begynne med var det 12, knop, men den økte til 18 utover dagen. Trondhjems Seilforening fikk i havn seks seilaser, og selv om vinden var overkommelig, var det en del sjø. Og det var nettopp sjøen som vippet Askøy-rormannen av pinnen – bokstavelig talt.

Leif Kristian Garvik og teamet hans kunne dermed innkassere sin første NM-tittel i Yngling, men helt ukjent med pallen er de ikke. Fra før av har laget tre bronsemedaljer i Yngling; i 2009, 2011 og 2013. Følger de den rytmen skal de klatre opp på palllen i år i gjen – når NM i Express går senere i år i Stavanger.