Dine meninger om Fenix

Ute etter brukt seilbåt? Eller har erfaringer du vil dele med SEILmagasinets lesere? Vi tar frem gamle tester og sjekker våre meninger opp mot erfaringer fra eiere. Neste båt ut er en populær bruktbåt, Fenix.

Publisert Sist oppdatert

SEILmagasinet fortsetter serien om populære og aktuelle bruktbåter hvor vi sammenligner tidligere tester med eiernes erfaringer. Neste båt ut er Fenix som vi testet helt tilbake til 1982. I 2003 hadde vi en bruktbåttest av Fenixen, og i 2018 hadde Ulf Breistrand en båten min sak om denne populære Maxien.

Vi har denne våren og forsommeren registrert mange Fenixer til salgs, og de fleste har blitt solgt raskt. Båten har fått ett nytt liv. Båten ble bygget fra 1981 til 1992 i et antall på 1300 båter.

Testen er tilgjenglig i vår digitale arkiv, og er nå gjort åpen for alle i en begrenset periode. Du finner testen her.

DINETTE: Fenix med den mest populære innredningsløsningen.
DINETTE: Fenix med den mest populære innredningsløsningen.

To innredninger

Pelle Petterson er et geni, og mange av løsningene til Fenix har blitt kopiert senere. Selvslående fokk er nærmest blitt standard på en moderne turseiler, og mange gir æren til Hanse som alltid har hatt denne løsningen, men så var det første Hanse-båtene konstruert av svenskene Håkon Sødergren og Carl Bayer.

Fenix ble levert med to planløsninger. Med langsgående bysse og dinette, eller langsgående salong.

Da Morten Jensen testet Fenix i 1982 mente han at versjonen med tradisjonell salong egnet seg best, særlig med tanke på å leve om bord under veis, men det ble dinette-versjonen som solgte best, og er mest ettertraktet på bruktmarkedet.

Vi skrev da også at fenix var et industriprodukt, men at trearbeidet holdt en høy standard.

Ta konkakt

Har du erfaringer fra Fenix, så hører vi gjerne dine meninger. Hva er båtens sterke og svake sider? Hva slags råd vil du gi til en som kan tenke seg en slik båt? Kommenter gjerne våre synspunkter fra 2003.

Skriv til [email protected] og del dine erfaringer med oss.

Bruktbåttips

SEILmagasinet har en ny serie hvor vi tar frem aktuelle bruktbåter. Vi tar frem gamle tester, og snakker med båteiere for å gi en god beskrivelse av båtens styrker og svakheter. Vi vurderer båten også opp mot dagens båter i samme segment.

2019

Beneteau Oceanis 40 (+)

• Bavaria 38 AC (+)

• Dufour 34 Performance (+)

Hanse 430e (+)

• Jeanneau Sun Odyssey 35 (+)

• Hallberg-Rassy 312 (+)

2020

• First 40.7 (+)

• X-362 (+)

• Marieholm MS20 (+)

• Bavaria Vision 44 (+)

• Fenix (+)

• Hanse 400 (+)

2021

Albin Express (+)

Sun Odyssey 409 (+)

• Maxi 77 (+)

Bavaria 34 AC

Albin Ballad

Elan 37 (+)

2022

X-79 (+)

Dufour 385 GL (+)

Comfortina 32 (+)

Artikkelen om Fenix kommer i SEILmagasinet 5-2020.