SAMARBEID: Thomas Rouyant og Sam Goodchild seiler for samme lag, og vil dra en fordel av det.

Første test av nytt IMOCA-design

Starten på Vendee Globe går høsten 2024, og i dagene fremover kan vi få en idé om hvem som blir favoritter.

Publisert Sist oppdatert

Antoine Koch og Finot-Conq har designet to av de nye IMOCA-båtene som skal seile Guyander Bermudes 1000 Race til uka. Finot-Conq har vært ute av miljøet i 20 år, men har fått ny tillitt med hjelp av Antoine Koch. De to nye båtene kan bli en utfordrer til Verdier-design som har herjet resultatlistene de siste årene.

Guyander Bermudes 1000 Race er på 1000 nautiske mil og starter fra Brest på søndag. Regattaen seiles doublehanded.

Farlig duo

Thomas Ruyant ble nummer fire i Vendee Globe, og vant Route du Rhum i 2022 med Verdier-båten «Linked Out». Nå har Thomas Ruyant fått en ny båt, designet av Antoine Koch og Finot-Conq, og seiler under navnet «For People», men laget har beholdt den gamle vinnerbåten som inngår i en to-båts satsning. «Linked Out» heter nå «For the planet» og har Sam Goodchild som skipper. Dette laget kan bli farlig for Vendee Globe, og det blir spennende å se om «For People» er raskere enn «For the planet».

Fra Class 40

Yoann Richomme har dominert Class 40, og vant klassen i Route du Rhum i 2022. Nå har franskmannen tatt steget opp i IMOCA, og fått en splitter ny Antoine Koch og Finot-Conq-design som seiler under navnet «Paprec Arkea». Båten har mye til felles med «For People», men er bygget hos Multiplast, mens konkurrenten er bygget av CDK Technologies.

ELEGANT: Antoine Koch og Finot-Conq har skapt et mindre radiaklt skrog som er mer linjelekkert.
RÅ: «Charal» har dype midtstilte ror som løfter hekken når den foiler.

Først med ny generasjon

Det blir bygget hele 15 nye IMOCA for Vendee Globe 2024. Tre av disse seiler nå The Ocean Race. «Biotherm» og «Holcim PRB» er Verdier-design, mens «Malizia» er designet av VPLP.

En som fremdeles venter på ny båt, er Charlie Dalin som har dominert IMOCA-klassen med sin «Apivia». Den skal nå Clarisse Cremer overta. Charlie Dalin har igjen valgt Verdier til å designe sin båt som nå vil seile med Macif som sponsor. Dalin skal ikke seile regattaen på søndag.

Jérémie Beyou var en av de første som fikk sin nye generasjon IMOCA. Han har valgt Sam Manuard som designer, og har en båt med helt spesielle ror. Ror som fungerer som foiler, og får skroget til å fly mer stabilt. Jeremie Beyou ble nummer tre i Route du Rhum, slått av Ruyant og Dalin. Numer fire ble Kevin Escoffier som leder The Ocean Race suverent.