FØRSTE SEILTUR: Prins Harald på sin første seiltur i «Sira» med sin mor, kronprinsesse Märtha. Bildet er tatt sommeren 1939, og fotografen er høyst sannsynlig daværende kronprins Olav. (NTB/Asker og Baerums Budstikke).
TIL RORS: Kong Harald hadde stor sans for å ratte sin 52-foter i over 20 knop! Foto: Rolex/Carlo Borlenghi
DEN FØRSTE: Prins Harald i sin første «Fram» utenfor Hankø. Foto: Abel
VM I 8 MR: Det er et stort sprang fra en moderne 52-foter til en 8 mR. Her kommer kongen i sitt 75. år frekt for babords halser foran resten av feltet i en av rundingene i VM for 8 mR i 2011. Foto: Daniel Forster/Rolex
ADMIRAL?S CUP: «Fram XII» var en ILC 40 og deltok i Admiral's Cup på 1990-tallet.
INGEN PARDON! I et VM kastes skipperen i vinnerbåten over bord. Og det er intet unntak for en kronprins. Foto: Svein Oppheim/Scanpix
PÅ HANKØ: «Fram VIII» tok 4. plass under VM på Hankø i Halvtonn-klassen i 1983.
I MIDDELHAVET: 51-foteren «Fram XV» fra 2001 var tegnet etter IMS-reglen av Bruce Farr og seilte for det meste i Middelhavet i 2000-årene. Her fra Copa del Rey i 2004.

Kongelig seilerbegavelse

Kong Harald er utvilsomt en av de aller største seilerbegavelsene Norge har fostret. Lenge var det bare kong Olav som var seilerkongen her hjemme. Men de siste 21 årene har tittelen med rette tilhørt kong Harald.

Publisert Sist oppdatert

Den lille seilerprinsen var bare to år gammel da foreldrene tok ham med om bord i sin vakre 8 mR, «Sira», i 1939. I USA, under krigen, fant hans egen seilerdebut sted i en liten seilkano i Long Island Sound i New York. Hjemme igjen, etter krigen, ble den unge prinsen avbildet til rors i en seilsnekke i Hankøsundet. Det var i 1946. Både far og farfar konstaterte begeistret at guttungen tydelig viste interesse for seiling. Derfor fikk kong Haakon låne Eugen Lundes 12,5 kvm som han lot prinsen seile som tiåring, i 1947.

Julepresangen fra farfar det året ble en ny 12,5 kvm, Haralds første «Fram», N 76. Båten ble bygd hos Brødrene Andersen i Vikane i 1948.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER