Havseilas i 40 knop

François Gabart har sterke forbindelser med Norge, og er nå klar for Transat Jacques Vabre i den råeste klassen. Vi fikk en prat med franskmannen.

Publisert Sist oppdatert

François Gabart skal sammen med Tom Laperche og resten av ULTIM-klassen seile det lengste strekket i Transat Jacques Vabres historie på 7500 nautiske mil. Båten «SVR-Lazartique» er én av fem majestetiske Ultime-trimaraner som skal legge ut på den krevende seilasen.

Havseilas i 40 knop

Den 105-fots lange trimaranen har foiler og løfter seg helt ut av vannet. François Gabart er ikke så opptatt av toppfart, men å få høy gjennomsnittsfart på havet. «SVR-Lazartique» har vært oppe i 51 knop, og kan seile med en snittfart i 40 knop i timesvis. 

Mannen vi treffer for et intervju er ikke så høy, lys i luggen og har en imøtekommende, vennlig holdning. Han synes det er hyggelig med et intervju til SEILmagasinet som han kjente til fra før, da han også har et hjerte for Norge og har seilt en del utenfor Stavangers kyst. 

François Gabart og Tom Laperche på pressekonferanse i Le Havre.

Sønn i Norge

Forholdet til Norge kommer av at den eldste sønnen hans er halvt norsk. Så den franske, kjente seileren har også seilt deler av norskekysten.

François og Tom vant årets Fastnet Race. De slo rekorden med å fullføre racet på 1 dag 8 timer og 38 minutter, men han har også slått andre rekorder, som å seile jorden rundt alene med en snittfart på 27,2 knop, noe han tidligere holdt et foredrag om i Stavanger seilforening.

Teamet på Ultime-trimaranen «SVR-Lazartique» er en av favorittene til å vinne årets Transat Jacques Vabre. François Gabart fikk en sterk andre plass i 2021, for to år siden. Regattaen arrangeres hvert andre år.

RASK: «SVR-Lazartique» er utviklet or å seile 40 knop i flere timer på havet.

Slipper unna uværet

Nå venter utfordrende vær for seilerne. ULTIM-båtene, på grunn av sin hurtighet, rekker antagelig å komme fram mot Kanariøyene, slik at de slipper unna det verste været. Men for de andre klassene er det forventet svært krevende forhold etterhvert. 

Alle båtene er beregnet til å ankomme Martinique rundt 12. november. Men før det kan du følge starten live på facebooksiden eller youtube-kanalen til Transat Jacques Vabre på søndag fra kl. 13.

Ida Julsen

Ida Julsen bor i Fredrikstad og startet regattaseiling i voksen alder. Hun lærte seiling i en Maxi 77, men trengte bli tryggere og ville lære mer. Ble derfor aktiv i Bundefjordens seilforenings damesatsing fra 2021 og seilte Express, noe som ble inngangen til stor interesse for regattaseiling. 

Via en Facebook-post fra seileren Mikael Khei ble hun mannskap i hans X-95 og deltok på vinterseiling i Sarpsborg med andre halvtonnere. Hun ble deretter skipper for damelaget foXy fra desember 2022, også en X-95, som trente mot og deltok i EM på Hankø for halvtonn i august i år. 

Ida elsker vinterseiling. Hun eier i dag to seilbåter, én motorseiler av typen Mascot 28 som brukes året rundt til tur, samt en liten, rask 23 fots 707 (Gösta Edwardsson) som brukes til øveseiling og regatta.