Transat Jacques Vabre

Bryggeprat med norgesvenn Nick Bubb

Britiske Nick Bubb er bekymret over en tøff start ut fra La Havre, og frykter det blir en lang seilas til Martinique i IMOCA-klassen.

Publisert Sist oppdatert

SEILmagasinet fikk en prat med Pip Hares medseiler Nick Bubb før de to skal legge 5600 nautiske mil bak seg i regattaen Transat Jacques Vabre.

De britiske offshoreseilerne seiler i IMOCA-klassen med båten Medallia. Starten går på søndag og sammen skal de seile over Atlanteren, rundt en øygruppe utenfor Brasil, så til målgang på Martinique. 

Pip Hare er blitt et svært kjent navn blant verdenseliten av havseilere. Mange kjenner henne som skribent for Yachting World og som en god formidler via sosiale medier om alle sider ved seilerlivet. Også Bubb skriver for det samme magasinet.

DUO: Pip Hare og Nick Bubb på brygga i Le Havre.
DUO: Pip Hare og Nick Bubb på brygga i Le Havre.

Norgesvenn

Nick Bubb har tidligere vært i Norge og trent seilere i minitransatklassen. Det gjorde han sammen med Jon Amtrup. Nick har seilt offshore i mer enn ti år, men setter også pris på turseiling med familien. 

Han forteller oss at det ventes tøffe forhold for seileren når de skal seile ut i Den Engelske kanal, sydover langs Frankrikes kyst og så over Biscaya-bukta. Det er varslet 25 knop vind fra syd, syd-øst, som tilsvarer 12-13 m/s og liten kuling. Så teknikere og riggere er i full sving på alle båtene som ligger i Le Havre og seilere går inn i sin siste foreberedelsesfase før startsignalet går fra kl. 13 søndag.

Ida Julsen

Ida Julsen bor i Fredrikstad og startet regattaseiling i voksen alder. Hun lærte seiling i en Maxi 77, men trengte bli tryggere og ville lære mer. Ble derfor aktiv i Bundefjordens seilforenings damesatsing fra 2021 og seilte Express, noe som ble inngangen til stor interesse for regattaseiling. 

Via en Facebook-post fra seileren Mikael Khei ble hun mannskap i hans X-95 og deltok på vinterseiling i Sarpsborg med andre halvtonnere. Hun ble deretter skipper for damelaget foXy fra desember 2022, også en X-95, som trente mot og deltok i EM på Hankø for halvtonn i august i år. 

Ida elsker vinterseiling. Hun eier i dag to seilbåter, én motorseiler av typen Mascot 28 som brukes året rundt til tur, samt en liten, rask 23 fots 707 (Gösta Edwardsson) som brukes til øveseiling og regatta. 

Transat Jacques Vabre

Det ligger 95 seilbåter i Le Havre, klare til å legge flere tusen nautiske mil bak seg og skal anløpe den karibiske øya Martinique et par uker senere.

Transat Jacques Vabre har i løpet av tretti års eksistens klart å etablere seg som en viktig doublehanded regatta. Søndag 29. oktober går starten fra Le Havre. Eldre skipsruter som fraktet kaffe brukes som utgangspunkt for dagens seilaser over Atlanterhavet.

Ultime, IMOCA, Ocean Fifty og Class40 er de fire klassene til start. De største, Ultim, er 105 fots foilende trimaraner og kan nå en hastighet på over 45 knop. 

Klassene har hver sin rute de skal seile, tilpasset båtenes hastighet. Alle klassene kommer da i mål på Martinique omtrent på samme tidspunkt. 

.