Kjøpte seilbåt som 14-åring

Fritjof Norlen bruker Påskeferien til vårpussen. Sommerferien skal brukes til en lengre seiltur.

Publisert Sist oppdatert
REDER: Fritjof Norlen kjøpte engen seilbåt som 14-åring. Nå er han 16, og har planer om å seile med venner til Nederland i den 26 fots lange båten.
REDER: Fritjof Norlen kjøpte engen seilbåt som 14-åring. Nå er han 16, og har planer om å seile med venner til Nederland i den 26 fots lange båten.

– Jeg har planer om å seile til Nederland, men underveis ta turen til Roskildefestivalen, forteller Norlen som nå er 16 år. Han kommer fra Nærsnes i Røyken, men går på Folkehøyskole i Molde. Der går han sammen med elever fra Nederland, og disse vennene er målet for turen.

Drømte om trebåt

– Jeg har vært gal etter båt i hele livet. Som 11-åring kjøpte jeg meg en liten jolle. Jeg drømte om en tresnekke, men fant ut at det var morsommere å seile. Mine foreldre hadde en Sigurd Herbern Spisskatter, og når de solgte den, så måtte det bli seilbåt på meg, forklarer 16-åringen. Han hadde Nordisk Folkebåt i kikkerten, men kjøpte en Hallberg Misil. Båten ble bygget fra 1964, først i tre, men senere med plastskrog. Norlens båt er fra 1968 og har skroget i plast.

– Trebåter har en helt annen sjarm, også lukter det så godt, forteller 16-åringen. Han mener at han også sover langt bedre i en trebåt. Misil har alt av trebåtens sjarm, men er litt enklere å i vare ta mener skoleelevene.

Ekstremsporter

Norlen er elev ved Høgtun Folkehøgskole. Der er friluftsliv med toppturer en stor del av opplegget.

– Det blir mye fjellklatring og heftig snowboardkjøring, forteller 16 åringen. Han bruker et splittboard, ett brett som deles i to, til to ski for å gå opp fjellsidene, og settes sammen til ett brett på vei ned.

Bildene på Norlens Facebook-side viser at han ikke lider av høydeskrekk.

– Jeg liker å seile alene, og det beste er å seile i skikkelig drittvær. Under tøffe forhold får jeg mer adrenalin av å seile enn å klatre fjelltopper, eller å stå på snowboard, forteller Norlen. Han forteller at han ikke er noen skarpseiler. Optimistseilingen som barn var ingen stor suksess. Han er en turseiler som er ute etter gode naturopplevelser.

Sosialt med seilbåt

– Foreldrene mine syns det er helt OK at jeg seiler. De hjalp meg med å kjøpe båten, og nekter meg ikke å dra på tur. Mange av vennene mine vil også være med, men turer alene sitter litt lengre inne hos noen av mine venners forelder, erfarer 16 åringen. Første sommer, som 14 åring ble det seiltur til Tjøme, uten voksne. I fjor ble det tur til Grebbestad i Sverige.

–    Båten i seg selv vekker oppsikt, når de ser en unggutt på seiltur, så blir den noen reaksjoner, heldigvis hyggelige, forteller Norlen.

Selvsparte penger

Kjøp av båten finansierte Norlen ved å selge jolla, og ved selge selvlagde produkter på julemarket. Moren pleier å lage hudpleieprodukter som julegaver, og oppskriften tok også Norlen i bruk. Det han lagde gikk unna på julemarked, og ga grunnlaget for båtkjøpet. Båten kjøpte han for 25 000 kroner.

Jeg trenger minst 10 000 kroner for seilturen til Nederland. Etter skolen blir det noen uker med knallhard jobbing, om jeg får jobb. Båten trenger også litt utstyr, så om det er noen som vil hjelpe meg, så bare ta kontakt, uttrykker Norlen.

Han har billig båtplass i Nærsnes, og der er det også billigere å ha båten på land om vinteren. 

Mye å gjøre

–  Jeg må ta vårpussen i Påsken, det er da jeg har fri. Båten skal på vannet i midten av april, men da er jeg i Molde, forteller båteieren. Det er en lekkasje i overgangen mellom overbygget og dekk som må fikses. Alt det lakkerte skal pusses og lakkes også. Riggen, den også av tre, må sjekkes.

Jeg har lagt opp nytt elektrisk anlegg. Jeg har også skaffet nye madrasser i båten. Nytt solselle anlegg er på ønskelisten. Jeg skal også montere en plotter, og kjøpe iPad for navigasjon, forklarer han.

 

 

 

TUR: Det er køyeplasser til fire i båten. Den har en liten bysse, men ingen do.
TUR: Det er køyeplasser til fire i båten. Den har en liten bysse, men ingen do.
MODERNE: Misil hadde en svært moderne undervannskrog da den ble lansert. Båten har vakre linjer.
MODERNE: Misil hadde en svært moderne undervannskrog da den ble lansert. Båten har vakre linjer.
REDER: Norlen var bare 14 år da han kjøpte Hallberg Misil, i sommer vil han seile til Nederland.
REDER: Norlen var bare 14 år da han kjøpte Hallberg Misil, i sommer vil han seile til Nederland.