Golding ute med mastebrudd

For annen gang i en Vendee Globe seilas har Mike Golding mistet masten. Denne gangen da han ledet regattaen

Publisert

Kl 0647 GMT idag morges rapporterte Mike Golding at masten var gått overbord fra hans Ecover etter at han ble overfalt av vind med 55 knops styrke. Golding ledet seilasen og befant seg da ca 940 nm sydvest av Perth, Western Australia. 

Også i 2001 mistet Golding masten, men det var tidlig i regattaen og han kunne returnere til Les Sables d`Olonne og få ny mast innenfor 10 dagers fristen for omstart. Nå hadde han 30 nm ledelse over Jean-Pierre Dick som selv hadde fått rorproblemer etter kollisjon med et flytende objekt.

- Jeg var på dekk da en byge med vind opp til 55 knop traff båten. Da hadde jeg to rev i storseilet og slørefokk, en seilføring jeg hadde hatt de siste to timene. Over natten blåste det opp mot 45 knop og jeg hadde to rev og staysail, som jeg hadde byttet til slørefokk tidligere idag morges, sa en rolig Mike Golding fra båten idag morges. - Det gikk fra storm til orkan og masten likte det bare ikke, sa han.

Regattaen hadde vart i 36 dager da uhellet skjedde. - Jeg var i ferd med å få på meg jakken da båten mistet styringen og la seg over. Jeg hørte et krafitg smell og gikk ned under dekk til bråket var over. Hele riggen er gått og det er ikke engang en mastestump som står igjen. Da alt var falt til ro gikk jeg ut igjen og så masten som lå over dekk og fungerte som anker. Da tingene var falt mer til ro startet jeg å kutte løs riggen. Det er noe skade på båten, men ikke noe alvorlig, sa Golding.

- Mine muligheter er gitt hva jeg kan sette opp av nødrigg, men dessverre har jeg ikke så mye igjen. Jeg er ca 1500 syd for Perth og Adelaide, så på en eller annen måte må jeg komme meg dit.

-  Jeg har fremdeles bommen, men har mistet alle seilene utatt  tryseilet. det vil  nok kunne passe og jeg skal nå forsøke å få satt det på et vis. Problemer et at jeg bare vil kunne sløre, og ikke lense eller krysse. Jeg er nokså oppgitt, men det er det ikke noe jeg kan gjøre med, sier Golding til slutt.

Mike Golding er den tiende deltakeren som må gi seg, av de 30 som startet i årets Vendee Globe regatta. Tidligere i denne uken misten en annen av favorittene, Löick Peyron masten. Også han er nå på vei til Australia under nødrigg.

Også i 2004/05 var Golding rammet av uhell da han mistet kjølen kort før mål. Han hadde da kjempet gjennom hele Atlanterhavet om seieren og kom i mål på 3. plass bare få timer etter vinneren.

Golding brakk også masten i Velux 5 Oceans Regattaen i 2007 etter å ha plukket opp konkurrenten Alex Thomson hvis båt var i ferd med å synke utenfor Syd Afrika. Han ledet også suveren Around Alone regattaen i 2002 da han under fotoopptak med helikopter svevende over gikk kraftig på grunn utenfor New Zealand.  Da måtte han også bryte regattaen

http://link.brightcove.com/services/link/bcpid1460836848/bclid1643966462/bctid4952322001

Powered by Labrador CMS