NAVIGASJON OG SJØMANNSKAP

KAPP HORN: Et av verdens mest ustabile og forblåste seilområder.
VINDSYSTEMER: «Impulse» seilte fra passatvinden med vind fra sørøst i Sør-Stillehavet ned til lavtrykkene lenger sør med vind fra vest.
VALG: Værdata kan lastes ned med blant annet IridiumGo, Optimizer, Globastar eller email. Dette er de valgene man har med abonnements­servicen PredictWind Offshore. Filene er på 2 til 45 kB.
VÆRVINDU: Slik så værbildet ut 1. september utenfor Valdivia i Chile. Den røde markøren indikerer det punktet vi ønsket at værmeldingen skulle starte, og den grønne markøren indikerer det punktet hvor vi ønsket å avslutte.
RUTEPLANLEGGING: Eksempelet viser fire ruter som PredicWind anbefaler. Øverst i høyre hjørne ser dere hvilke GPS-posisjoner vi la inn som start og slutt på ønsket routing-forslag.
BÅT: «Impulse» er en Jeanneau Sun Legend 41.
LANGTURSEILERE: Marianne Vasaasen og Kolbjørn Østhaug var innom SEILmagasinet sommeren 2018. Nå seiler de mot Juan Fernandez, Påskeøya, Gambier, Marquesas og Hawaii på vei mot Alaska.

Trygg seilas i verdens mest forblåste hjørne

Værdata fra satellitt hjalp norske langturseilere fra Fransk Polynesia i Stillehavet via verdens mest forblåste og ustabile seilingsområder til Chile og Kapp Horn.

Publisert Sist oppdatert

Det er oktober 2018 og vi er på langtur. Vi er Marianne Vasaasen og Kolbjørn Østhaug. Vi seiler en Jeanneau Sun Legend. Hun seiler under navnet «Impuls», er 41 fot lang og ble bygget i 1986. Vi logget utseiling fra Oslo 1. september 2015. Turen startet som en jordomseiling vestover, men halvveis rundt jorda snudde vi og seilte østover. Seilasen har tatt oss sørover langs Europas Atlanterhavskyst, til Marokko, Kanariøyene, Karibia, over Det karibiske hav og gjennom Panamakanalen til Fransk Polynesia. Der snudde vi og seilte østover til Chile.

Frem til Fransk Polynesia bestemte vi seilruten på bakgrunn av dominerende strøm- og vindretninger og værmeldinger som vi lastet ned fra internett når vi var i land. Dette har ført til at vi har unngått de verste værforholdene og vi har måttet seile på den vinden som var, uten å vite om det var mer fordelaktig vind i nærheten av der vi seilte.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER