ANTENNE: Håkon Ingvaldsen med bobil-antennen til Starlink.

Starlink i Norge

Håkon Ingvaldsen har allerede fått testet ut morgendagens satellittkommunikasjon.

Publisert Sist oppdatert

–Hastigheten er fantastisk, og Starlink vil revolusjonere kommunikasjon til havs, mener Håkon Ingvaldsen. Han har planer om å seile Nordvestpassasjen, og da vil satellittkommunikasjon komme godt med. Produktet består av en antenne og en router. Produktet kjøpes direkte fra nett, og salget startet i august. Den gangen var det kun dekning i deler av Norge. Nå skal det fungere til og med Svalbard.

Raskt og billig

Iridium har vært langturseilernes valg frem til i dag. Det er relativt rimelig, men datahastigheten er på linje med analoge linjer på tidlig 90-tall. Det fungerer for tekst, men ikke for bilder.

Testresultatet til Ingvaldsen viser hastighet tilsvarende 5G-mobilnett.

–Det er flere tusen satellitter i lufta, og det er nok få brukere i Norge så langt, så jeg har nok mye av båndbredden for meg selv, mener langturseileren.

Utstyret han har kjøpt koster 4700. I tillegg er det et månedsabonnement på 1300 kroner.

DEKNING: Starlink dekker nå hele Norge, til og med Svalbard.
PAKKE: Antennen kom levert i en eske med router samt en antennefot.

For bobiler

Starlink har utviklet ulike produkter for ulike markeder. Det er utviklet antenner for maritimt bruk, men Ingvaldsen har valgt bobilversjonen. Den er billigere.

–Antennen er utviklet slik at den kan brukes i fart. Den er helt fantastisk. Det holder å legge den horisontalt. Den fungerer til og med under sprayhooden, erfarer langturseileren.

Konkurrerende satellittsystemer krever retningsstyrt antenne, stabilisert av gyroteknologi.

STARLINK: Håkon Ingvaldsen var svært fornøyd med nedlastningshastigheten på Starlink.
5G: Mobilnettet er litt raskere med data ned, men tregere med data opp enn Starlink.
BREDBÅND: Datanettverket på jobben er mye tregere ned, men mye raskere opp enn Starlink.

Ekstrem hastighet

Under testen Ingvaldsen gjorde fikk han en nedlastningshastighet på 162 Mbps, og en opplastingshastighet på 13 Mbps. Det er ekstremt raskt, mye raskere nedlastning enn det SEILmagasinet har i redaksjonslokalet, men ikke like kjapt som 5G fra samme sted. Til sammenligning fikk jeg 269 Mbps ned og 5,02 Mbps opp med 5G, mens jobbens fastlinje ga bare 58,9 Mbps ned og hele 475 Mbps opp.

Til sammenligning er datahastigheten på Iridium bare 2,4 kbps. Iridium Certus, som ble brukt under Vendee Globe 2020/21 gir i dag hastigheter opp mot 704 kbit/s, men skal utvikles opp 1408 704 kbit/s. Inmarsats nye tjeneste , Global Xpress gir 50 Mbit/s nedlastning og 5 Mbit/s opplastning.

Krever strøm

–Routeren krever 230 volt kontakt, og antennen skal ha 48 volt, erfarer Ingvaldsen. Han mener at det meste av teknologi er plassert i antennen, og at det er mulig å bruke en annen router.

–Jeg tenker det er smart å få denne sammen med en router som også har mobiltilkobling, og få den datahastigheten som er best.

Starlink

Elon Musk er i Norge mest kjent for elbilene Tesla, men står også bak satellittkommunikasjonen Starlink.

Starlink tilbyr høyhastighets internett via satellitt til alle verdens hjørner. Satellittene er små, masseprodusert og har kort avstand fra jorda. Den korte avstanden på ca 55 mil gjør at internetthastigheten er betydelig raskere enn tradisjonell satellittkommunikasjon. Starlink-satellittene skytes opp av et annet Musk-selskap, nemlig SpaceX. De har på få år skutt opp over 2000 satellitter. Starlink dekker over 30 land inkludert mange europeiske land. Elon Musk har gjort Starlink tilgjengelig i Ukraina og delt ut antenner. Det har gjort det mulig å kommunisere på steder uten mobildekning.

.