Starlink utvider raskt

Starlink leverer nå dekning i store deler av Norge inkludert Svalbard. Ny antenne er mer tilpasset montering på båt. Prisen er konkurransedyktig med andre internettleverandører. Det er bare en hake.

Publisert

Det er bare to måneder siden vi sist skrev om at Starlink var lansert sør i Norge og de første kundene hadde fått levert Starlink-utstyret. Dekningskartet er oppdatert og store deler av fastlandet og Svalbard har nå dekning. Eneste unntaket er et belte gjennom Midt-Norge som får dekning i første kvartal 2023.

Høyhastighetsnett

Det er mulig å bestille et såkalt bobil-abonnent av Starlink. Dette kan deaktiveres i perioder hvor man ikke bruker bobilen. Starlink-antennen har kommet i ny versjon som er mer solid og tilpasset montering på bobil. Antennen sammen med strømforsyning og en WiFi-ruter koster 6300 kroner. Månedsprisen for selve internettabonnementet er 1300 kroner.

Starlink-antenne brukt på seiltur fra Annapolis til Fort Lauerdale. Fungerte hele veien, maks distanse fra land 130nm
Starlink-antenne brukt på seiltur fra Annapolis til Fort Lauerdale. Fungerte hele veien, maks distanse fra land 130nm
Kart som viser maritim dekning. Enkelte brukere rapporterer om fungerende internett i områder som i følge kartet ikke skal ha dekning.
Kart som viser maritim dekning. Enkelte brukere rapporterer om fungerende internett i områder som i følge kartet ikke skal ha dekning.

I ulike diskusjonsgrupper på internett er det mange båteiere som har montert bobil-Starlink-utstyr på båter og har god dekning over 100 nm fra land. Det er viktig å være klar over at dette ikke er i henhold til hvordan utstyret blir solgt og markedsført av Starlink. Starlink kan derfor når som helst fjerne denne muligheten til at utstyret fungerer på båt. De selger nemlig en egen versjon for maritim bruk som er betydelig mer kostbar.

Starlink for maritim bruk

Starlink Maritime er ment for oljerigger, handelsfartøy og store yachter. Etableringskostnadene er solide 10000 dollar og månedlig abonnement fra 5000 dollar. Foreløpig virker det som at Starlink ser gjennom øynene med at bobil-abonnentene har tatt med utstyret ut på havet. Det spekuleres i om Starlink tillater dette for å samle inn brukerdata i forhold til dekning og hastighet. Erfaringene blant båteierne virker uansett å være svært positive siden de fleste har kjøpt utstyret for å kunne bruke det når de er til havn. Bruk på havet er derfor som bonus å regne. Flere turseilere er strålende fornøyd med å slippe å kjøpe ulike sim-kort uavhenging hvor i verden de seiler.