I behaglig fart mot Skagen

Her er rapport fra Hovdan Skagen Race skrevet av Petter F. Ringvold som seilte i feltets tregeste båt, Colon.

Publisert

På tross av at Kr. Himmelfarts helgen inneholdt 17. mai valgte Bærum Seilforening å starte sin 12. meget populære kyst/havseilas for oss østlendinger med 129 påmeldte båter. Som vanlig byr denne regattaen på alle de utfordringer som nærhet til kyst og land byr på mht. meteorologiske variasjoner for land, hav og strøm, men denne gangen ikke uregjerlig sjøgang.

Værmeldingen tok feil

Den meteorologiske briefingen i regi av Havseiler og Krysserklubben, viste seg å få et noe annet resultat. Forholdene etter start og litt ugreie med et lite lavtrykk på svenskekysten om natten, med lite vind stemte. Men på morgenkvisten kom først østavinden og senere nordøstlig vind opptil 30/35 kts. Det stemte dårlig med forventet vestlig vind ca. 15 kts. Stømmen fra Skagen mot svenskekysten var også svakere en forventet, unntatt på slutten.

25 timer til Skagen

Raskeste båt på ukorrigert tid ble X-FRAM med 15:50 og den tregeste var COLON med 25:04. Båtene ble henholdsvis nr 1 og 2 i hver sin klasse. Tidsforskjellen i korrigert tid ble 2t og 36min. til fordel for X-FRAM.

Vindforholdene var utmerket frem til midnatt, da vakuum inntraff og som den motorseiler COLON er, har hun ikke styringsfart under 3 kts vind og den tiden stilla varte drev hun 500m nordover mot mål. Frustrerende greier. Ved 5 tiden 17. mai kom et lite pust fra øst søm økte jevnt og trutt, dreide mot nord øst og økte opp til kulings styrke. Etter hvert kom også kulingvarslene inn på VHF,en (litt i seneste laget) og ferden mot Skålholmen startet igjen.

Været var fint og meldingene ved passeringen Skålholmen fortalte oss at COLON lå på 4. plass med første båt CICERO; 1t og 58 min. foran, FINALLY II 18 minutter og BARBAROSSA 3 minutter. Vinden var kommet opp i passe styrke, det var langt igjen og jakten på båtene foran startet.

Maks 8 knop

Resultatet ved runding Brofjordens Angjøringen var oppløftende. CICERO lå bare 1t foran og de andre nærmere 30 min. bak.  Det blåste kuling aktenfor tvers med noe revet duk og maks skrogfart oppimot 8 kts. Håpet om å ta innpå racerbåten foran viste seg å bli fåfengt og CICERO vant med en margin på 1t 14min. Hun fortalte på seilas.no at hun hadde hatt en fantastisk seilas og surfet helt opp i 14 kts på strekningen mellom Brofjorden og Skagen. Noe sånt er vanskelig og konkurere med.

Varmt ble det ikke med økende vind og 2 alderstegene 64 åringer liker ikke å fryse, så kalesjen ble trukket over og det ble fyrt godt i byssa for å holde gikta på avstand.  Ankomst Skagen kl 21. på kvelden 17. mai passet akkurat til en ankerdram å skåle for dagen.

Vellykket

Årets regatta var vellykket på alle måter, godt over 90%  av alle båtene fullførte, ingen hvarier eller skader av betydning og massevis ekstra goodies i tillegg til premiene.

Seilasen hjem startet på lørdag formiddag med kuling akten for tvers som varte til vi kom langt inn i Oslofjorden og vi klappet til kai etter 19 timer og 50 minutters kl 0600 søndag morgen etter frisk seilas.

21/5-07 Petter F. Ringvold

Powered by Labrador CMS