ENORM: Banque Populaire IX er 32 meter lang, sjøsatt 30 oktober 2017.

«Banque Populaire IX» kullseilte utenfor Marokko

Mannskapet reddet ut av den gigantiske trimaranen i dag, etter at flerskrogsbåten gikk rundt i natt. 

Publisert Sist oppdatert
SKIPPER: Armel Le Cléac?h havnet i vannet under den dramatiske kullseilingen

Kl 0300 natt til lørdag kullseilte 105-fots store «Banque Populaire IX» i 9 til 10 m/s vind vest for Marokko. Skipperen var på vei for å sove.

– Jeg hadde lagt meg ned i fem minutter da båten startet å krenge enormt på grunn av en sterk vindbyge. Jeg fikk slakket på storseilskjøtet, men for sent, forteller Armel Le Cléac’h på lagets nettside. 

Forholdene var ikke ekstrem, men det hadde det vært i dagene før. Ned til Kanariøyene hadde vinden vært i over 20 m/s.

Reddet av militæret

Vinneren av Vendee Globe ble fanget av vannet inne i overbygget, men klarte å komme seg ut, og inn i senterskroget mellom to bølger. Der ble de tre værene i over 12 timer før de ble reddet ut via ett helikopter fra Marokkanske militæret. Skipperen fikk varslet via satellittelefon. To timere senere ble de kontakten av et frakteskip, men det var for mørkt til å sette i gange en reddingsaksjon. 

I følge skipper Armel Le Cléac’h ligger trimaranen opp ned i Atlanterhavet og driver. Masten er brukket på flere steder, men skrogene skal være intakte. 

Armel Le Cléac’h vant Vendee Globe, les: Rekordras.

For å sette rekorder

«Banque Populaire IX» er bygget for å sette ny verdensrekord rundt jorda alene. Armel Le Cléac’h er skipper på båten og var ute å trente med en tur fra Frankrike rundt Kanariøyene. Om bord var også Pierre Emmanuel Hérissé som er teknisk sjef for laget, samt en mediemann. Båten er en videreutviklet søsterbåt av «Macif» som satte ny verdensrekord rundet jorda før jul. 

 Armel Le Cléac’h håper at hendelsen ikke får konsekvenser for Route du Rhum som starter til høsten. 

Skal Armel Le Cléac’h sette nye rekord, må han seile under 42 døgn.