Turtips:

Syrinene står i full blomst.
Båtgjest Tomas Johannessen med sin Marex 24.
Fiskebåten "Trygg".
Joachim på fiskebåten "Trygg" selger fersk fisk over ripa.

Sommer i Vollen

Da TV2 skulle velge sted for direktesending fra årets Sankthans-sending, ville de ha Oslofjordens vakreste sted. Valget falt på Vollen i Asker.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Vitos restaurant serverer deilig sjømat. Fotos: Linn Krogh Hansen.

– TV2 ønsket seg det flotteste stedet i Oslofjorden, og valget falt på Vollen, sier en fornøyd ordfører i Asker, Lene Conradi, til Seilmagasinet. Det er ventet et stort innrykk av båtfolk og landfaste besøkende både helgen før Sankthans og selve Sankthansaften, som i år faller på en mandag. Morten Gjeruldsen i Vollen Marina lover høy stemning og underholdning med høy kjendisfaktor.

Gammel ferieidyll

Vollen er et gammelt handelssted bestående av en idyllisk samling av gamle og nyere trehus. Her finner du restauranter, kafeer, gallerier, og diverse butikker. Stedet var for hundre år siden kjent for sitt trebåtbyggeri Anker & Jensen, og som stedet der Roald Amundsen fikk bygd polarskuta «Maud».

Vollen var også ferie- og rekreasjonssted for bemidlede Kristiania-borgere. Om sommeren leide lokalbefolkningen gjerne ut sine hus til turistene fra hovedstaden, mens de selv klumpet seg sammen for å gi plass til de besøkende og inntektene disse brakte med seg.

Fersk fisk over ripa

De eldste delen av bebyggelsen er fredet, og stemningen kunne vært hentet fra hvilken som helst småby på sørlandskysten. Og akkurat nå er sommeren på full fart inn i den lille bygda, som har en av vestsidens få marinaer med drivstoff, is, båtutstyr og slipp.

Den italienske bryggerestauranten Vitos serverer nydelig sjømat, mens fiskebåten "Trygg" selger fersk egenfisket fisk og reker over ripa hver torsdag og fredag. Fiskevarene fra «Trygg» er blitt så populære at mannskapet har begynt å ta imot forhåndsbestillinger fra de ivrigeste kundene.

Levende båthistorie

Siste tilskudd til Vollen er Oslofjordmuseet, som stor ferdig i fjor. Bygningen ligger visavis hurtigbåtkaia, og holder en imponerende samling av Oslofjordens fjerne og nære båthistorie. Her finner du alt fra de eldste trebåtene til regattajoller og motorbåter av fersk dato.

Oslofjordmuseets gir også kjennskap til Oslofjordens natur og kulturhistorie, evne til å bruke fjorden på en trygg og hensynsfull måte, kunnskap om og engasjement for å forvalte fjorden som ressurs for framtida og ikke minst økt glede ved å bruke fjorden.

Fra Vollen går også den flotte kystien sørover og nordover i nydelig terreng, forbi strender, skjøær og skogholt.