Satellittutstyr fra Thrane & Thrane er ikke billig, men gir suveren dekning når mobilnetter er nede.
Magne Klann og Jon Løvstad i godt humør, men litt stressa.
Turen starter ofisielt i morgen, men første stopp ble dieselpåfylling i Vollen. Der kostet den 11,99 per liter. Askeladden bruker ca 1,3 liter per nautisk mil.
Et kamera på hyttetaket skal sende direkte bilder fra hele seilasen fra Svenskegrensen til Kirkenes

Snart klart for Havna-Live

Askeladden som skal rundt hele kysten skal sende levende bilder hele veien. Snart er all teknologien oppe og går.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med lanseringen av den digitale havnetjenesten «Havna.com» skal redaksjonen seile fra svenskegrensen i sør til Kirkenes i nord. Turen skal ta fire uker og starter i morgen. Akkurat nå ligger båten i Son hvor den siste finjusteringen blir foretatt.

Satellitkommunikasjon

Vi har fått låne heftig utstyr fra Telenor Maritim. For å sende direktebilder fra den 28-fots lange Askeladden er det montert en Fleet 150 satellitsender samt en sender for mobiltelefoni. Både modemet til satellitten og modemet til mobilnettet er koblet til en smartboks som gir oss det beste signalet om bord. For å få jevn strøm er systemet koblet opp mot en UPS-boks som er et batteri som gjør at spenningen holdes konstant.

Fastmontert kamera

Askeladden har spesiallaget et kamerastativ som er koblet oppå båtens overbygg. Det er dette som skal sende filmen. Bildene blir tatt opp av et ordinært USB-webkamera med HD-oppløsning. Signalene blir overført til en Mac Mini via en lang USB-kabel med forsterker. Den lille Mac-serveren har ingen skjerm, men styres via en iPad.

Du finner direktesendt video her.

Flere kameraer

Om bord har vi også flere nye GoPro kameraer. Meningen var at disse også skulle sende direktebilder via HDMI-kabel. Det viste seg at GoPro kameraet ikke egner seg til direkte streaming, men disse små vanntette kameranene vil brukes for å filme innseilinger og leder som vil bli tilgjenglig på Havna.com etter redigering. Vi vil også gjerne komme i kontakt med båtfolk underveis for å få gode historier og tips for båtfolket.

Ønsker du å komme i kontakt med oss, så trykk her.

Mye ledninger å holde styr på for å kunne sende direkte fra båten.