Bedre radiosommer med DAB

Nye og oppgraderte DAB‐ sendere sørger for minst 20 kanaler til områder der det kun er en håndfull kanaler på FM. Båtfolket vil særlig merke forskjell på Sørlandskysten og deler av Østfoldkysten.

Publisert Sist oppdatert

Pressemelding fra Radio.no

Radio er en del av ferieopplevelsen – og i år har du faktisk muligheten til å nyte radio i langt større monn enn det som før har vært mulig.

Radio som er sendt digitalt gir plass til mer mangfold. Ikke fordi sendingene er annerledes, men fordi lyden pakkes på en måte som gir plass til langt flere kanaler på frekvensbåndet. Flere NRK¬‐kanaler, flere kommersielle kanaler og flere nisjekanaler.

Storbyradioer er blitt landsdekkende. Det samme er nisjekanaler for musikk, barn og vær.

Sørlandet ut av radioskyggen

Sørlandskysten er et av områdene som har slitt med til dels dårlig radiodekning, men i vinter er det satt opp en rekke nye og oppgraderte DAB-¬sendere som har løftet store deler av Sørlandet inn i dekningsområdene.

Her er de nye/oppgraderte

DAB‐sendere: Bamble, Kragerø, Drangedal, Fyresdal, Gjerstad, Birkenes, Risør, Arendal, Grimstad, Kristiansand, Lindesnes, Mandal, Farsund, Hægebostad, Kvinesdal, Tonstad i Sirdal, Viblemo i Audnedal.

Utbyggingen av DAB‐nettet på Sørlandet er ikke ferdig og det vil fortsatt finnes steder med liten dekning. Høsten 2013 vil imidlertid 90 prosent av befolkning vil kunne høre digital radio høsten 2013. Vinteren 2014 ferdigstilles utbyggingen i Vest¬‐Agder og Aust-‐Agder. Sjekk om du har dekning der du ferierer eller bor på www.radio.no/dekning

Hva er DAB?

Digital Audio Broadcasting (DAB) er fremdeles radio slik du kjenner den – bare med flere kanaler og støyfri lyd.

Det er enklere å søke opp kanaler og radioen gir dessuten tilleggsinformasjon om musikk, programmer og programledere. Mange steder i Norge blir radiosignalene sterkere, ettersom signalene forsterkes i kupert, og særlig fjellterreng.

Fordi digital radiolyd kringkastes digitalt må man ha et DAB‐radioapparat for å motta signalene. Digitale radioer finnes i alle prisklasser ‐ fra et par hundrelapper og oppover. Mange forhandlere har et bredt utvalg.

Med en adapter til FM-adioen kan man også få inn digitalradio i bilen.

En oversikt over apparater finnes på nettsidene www.radio.no/apparater.

Husk at også PC, nettbrett, mobiltelefoner og TV-apparater kan gi deg et godt digitalradiotilbud.

Flere bilradioer har i dag DAB-teknologi i tillegg til FM. I 2017 er det planlagt av FM-båndet skal slukkes.