ARC-gründeren Jimmy Cornell sammen med Andrew Bishop
Flaggparaden søndag 18. november markerte den offisielle åpningen av årets ARC. ARC-sjefen Andrew Bishopi midten

- Vi endrer ikke et vinnerkonsept

Det forteller ARC-sjefen Andrew Bishop til Seilas.

Publisert Sist oppdatert

Dag Rørslett, Las Palmas

Andrew Bishop, sjef for World Cruising Club som årlig arrangerer ARC (Atlantic Rally for Cruisers), sier: - Årets ARC ser ut til å få 231 deltakende båter hvorav 22 norske. Vi åpnet for enda flere båter enn normalt i år, faktisk hele 270 båter, men vi har hatt endel avmeldinger pga dårlig vær fra fastlandet og ned til Kanariøyene. Dette har tydeligvis stoppet endel båter. 218 ARC-båter er nå ankommet Las Palmas så det begynner å bli trangt i havnen her. Norge er tredje største nasjon etter England og Tyskland.

- Vi kjører med samme ”make up” som tidligere år og konseptet som sådan vil ikke bli endret fordi det fungerer godt som det er. Deltakerne vil merke noen små forbedringer når de ankommer St. Lucia hvor det blir enda litt mer fest og farger, med lokale bands blant annet.

- Vi jobber med noen helt spesielle utvidelser av ”storebroren” World ARC hvor vi planlegger å legge inn en ekstra etappe ned Sør-Amerika og gjennom Beagle-kanalen, men med muligheter til å runde Kapp Horn for de som ønsker dét. Deretter seiler man til Påskeøya og videre til Tahiti.

Rekord mange barn

Bishop forteller ellers at årets ARC har deltakere fra 25 forskjellige land med tilsammen 1.367 seilere. Blant disse er det ialt 43 barn under 16 år og det er et rekordantall. 21 prosent er kvinnelige seilere med åtte kvinnelige skippere. Gjennomsnittsalderen blant seilerne er 45 år – skipperne er i snitt 51 år. Den eldste skipper er 76 og den yngste er 22 år og forøvrig norsk. Den minste ARC-båten er 32 fot – den største er 91 fot. Gjennomsnittsbåten er 49,7 fots lang. Den eldste deltakende båt er bygget i 1936 og gjennomsnittlig er en ARC-båt 10 år gammel. 1/5 av båtene er ett år eller nyere og dette er en økende trend. 21 katamaraner deltar i år hvor merket Lagoon er mest populært (60 prosent).

Flest Oyster

Blant enskrogsbåtene er Oyster mest populær (24 båter), deretter følger Bénéteau (20), Swan (19), Jeanneau (16), Lagoon og Bavaria (12), X-Yachts (9), Hanse (8), Dufour (7) og Amel med 6 båter.

I skrivende stund er det syv dager til start. Det skrus og mekkes på de fleste båtene fortsatt og mange har begynt å bunkre mat, drikke og drivstoff. Den offisielle åpningsseremoni er avholdt med flaggparade og offisielle taler og masse publikum.

Den raskeste ARC-båt over Atlanterhavet til nå er yachten ’Capricorno’ med Rinaldo Del Bono som skipper. Han seilter over på 11 dager, 5 timer og 32 minutter – i 2006.

(Fra venstre) Harald Horjen (SY Ravi), Lotte Zielke Rørslett (SY Modus Vivendi), og Hans Martinsen, Liv Barstad og Kristin Brat Bilstad fra SY Andante