Jarle Andhøy avduker "Latona". foto: Linn K. Hansen.
Sjefsaluppen. Pressebilde.

Nedtelling til Trebåtfestivalen

Risør trebåtfestival starter om tre dager. Her er siste nytt.

Publisert Sist oppdatert

LIV OG RØRE: Fra fjorårest trebåtfestival, "Damene på popen". Linn K. Hansen.

Til årets festival er det påmeldt over 200 flotte unike trebåter i alle størrelser og fasonger. Årets festivaltema er «Fra seil til damp».  Dette er et spennende tema som gir muligheter til å vise frem den fulle bredden i den sørlandske kystkulturen. Årets tema fokuserer på perioden da sørlandsbyene Risør, Arendal og Grimstad var i sin storhetstid, noe som berører mye av Risørs lange maritime historie.

Underholdningstilbudet inkluderer store artister som Vamp, Steinar Albrigsten og Odd Nordstoga, i tillegg til en rekke småkonserter hele dagene rundt om på festivalområdet med mange spennende og fargerike artister.

Sjalupp fra Stavern

Stiftelsen Orlogsbriggen Fredriksværn som har som mål å revitalisere et verft med alt det måtte innebære i Stavern, tar nemlig turen til Risør Trebåtfestival. Verftet som skal bli en replika av Norges første marinebase som ble etablert rundt 1750 av danskekongen, har startet arbeidet for fullt. Og først ut er den staselige Sjefsjaluppen.

Orlogsbriggens sjefssjalupp er nettopp ferdig, og dette er første gang den vises frem offentlig. Dermed får de besøkende under Risør Trebåtfestival en anledning til å få en liten forsmak på den spennende satsingen i Stavern.

Dette er et ro- og seilfartøy på ca. 21 fot med plass til ti mann som ror eller seiler. Stiftelsen bygger to av disse fartøyene for å kunne bruke det i opplæring av barn og unge i forhold til kunnskap om det å ferdes til havs. Sjaluppene er bygget etter originaltegninger.

Andhøy avduker  «Latona»-kjøl

Torsdag 4. august kl. 10.00 vil kjølen fra «Latona» avdukes av «Berserk»-skipper Jarle Andhøy. På forsommeren 2011 startet lokale dykkere det møysommelige arbeidet med å hente opp vrakrester fra barken «Latona» på Skomakerskjær utenfor Risør. Dette bringer historien fra 1902 bokstavelig talt opp til overflaten. En mørk oktoberkveld i 1902, under full storm, tok barken «Latona» om bord los rett utenfor Risør. Hun gikk gjennom Stangholm-gapet med kurs mot Kranfjorden. Seilene var revede, men full av ballast holdt skuta likevel stor fart i det gjennom ytre havn i uværet. På Skomakerskjær sto det en lykt på denne tida, men skjebnen ville ha det slik at den denne natten hadde sloknet. Losen oppdaget derfor skjæret for seint, og klarte ikke å gå klar.

Risørs befolkning ble vekket av et forferdelig brak midt i natten. Da morgenen kom lå Latona på ”lit de parade” på Skomakerskjær med ødelagt rigg. Skadene på barken viste seg så omfattende at den ikke kunne reddes. Var det losens skyld? Om dette var det stor uenighet. Noen mente han tross alt hadde reddet mannskapet ved å gå innaskjærs.

Før Latona ble overlatt til sin skjebne ble mye av lasten reddet i land, deriblant skutas flagg som i dag er i skuteklubbens eiendom. Dette flagget vil ha en sentral rolle under avdukingen av kjølen på Dampskipsbrygga.

Nansen og Amundsen

Under årets trebåtfestival får publikum en anledning til å bli litt bedre kjent med våre to aller fremste helter gjennom tidene, Fritjof Nansen og Roald Amundsen. På fredag vil Anders Bache fra Frammuseet holde sitt engasjerende foredrag «Fram, Nansen og Amundsen», mens Dag Oppen Berntsen, som er en stor kapasitet innen dette tema, holde foredraget «De store norske polarheltene Nansen og Amundsen» på lørdag. Dette er et av de mange innslagene du definitivt ikke vil gå glipp av under årets flotte festival. Begge foredragene blir for øvrig holdt på Risør Hotel, og er en del av alt det du vil kunne oppleve på festivalpasset ditt.

Musikk på de syv hav

Risør Trebåtfestival er en festival for hele familien, også for de alle yngste. Er du over 10 år og ønsker å lære sanger som ble sunget på de gamle seilskutene, viser om sjøfolk og livet på sjøen?

Eller har du lyst til å lære å spille på skjeer, baljebass og andre instrumenter som ble brukt om bord i gamle dager? Da kan Risør Trebåtfestival i år ønske deg velkommen til musikkverksted og konsert med Tone Hulbækmo, Hans Fredrik Jacobsen og Ånon Egeland.

Hva slags musikk ble spilt og sunget ombord på de gamle seilskutene? Jo, de hadde sanger for å holde takten under arbeid som flere var med på, som når seilet skulle settes. Så var det sanger som ble sunget når mannskapet ikke jobbet, og dette var alt fra salmer og kjærlighetsanger til muntre viser.

Kanskje spiller du allerede et instrument som var typisk å ha med seg når man dro til sjøs før i tiden, som fele, gitar, torader, trøorgel, munnspill, eller fløyte? Da bør du ta med deg instrumentet ditt. Om du ikke har tidligere erfaring med instrument kan du likevel være med på sang-delen. Du får også sjansen til å prøve å spille på baljebass, skjeer, smellstikker, vaskebrett, kosteskaft eller lignende.

Verkstedet er gratis å delta på for alle med festivalpass. Begrensede plasser.

Dypdykk i navigasjon og gamle kart

– Nå er det endelig klart at Nasjonalbibliotekets kartsamling vil delta på årets festival for første gang, kan presse- og informasjonsansvarlig Odd Sverre Aasbø fornøyd fortelle.

Vi festivalen er kjempefornøyd med at Nasjonalbibliotekets kartsamling har meldt sin ankomst. De vil ha en egen bemannet stand underfestivalen der de er tilgjengelige, slik at folk kan spørre om gammeldags navigasjon, om gamle kart og karthistorie, sier Aasbø. Dette er midt i blinken for oss når man vet at Nasjonalbibliotekets kartsamling er Norges største og består av drøye 100 000 kart.

Cand.philol. Benedicte Gamborg Briså, som er forskningsbiblotikar og ansvarlig for kartsamlingen forteller at dette er en tilnærmet komplett samling av norske kart og atlas utgitt etter at Pliktavleveringsloven i 1882 begynte å inkludere kart. Men også norskproduserte kart fra før 1882 er en del av den rikholdige samlingen, men ikke helt komplett.

Hun kan også fortelle at samlingen består av ca. 1000 håndtegnede kart, hovedsakelig over norske områder. Der hoveddelen er fra 1700-tallet. Blant disse er det norgeskart, mange kystkart brukt av bl.a. sjøfarende handelsmenn, samt små og store lokalkart fra store deler av landet.