«Vema» var raskest av 12 meterne i årets Færderseilas. Nå skal hun seille VM
Eldst av de norske 8-meterne er «Carmen IV», båten som vant den første Færderseilasen for 64 år siden, var også med i VM på Hankø i 2008.
Kong Harald skal forsvare sitt og «Sira»s VM-gull fra Hankø i 2008 og er utvilsomt den største favoritten i 8-meterklassen under årets regatta i Flensburg.

Syv norske båter i klassisk R-båt VM

Årets VM for de klassiske 6, 8 og 12 mR-båtene, går i Flensburg i Tyskland og er en del av Rolex Baltic Week 2011. Fire norske 8-metere og tre 12-metere deltar.

Publisert Sist oppdatert

I morgen, 28. juni starter VM-seilasene for de klassiske meterbåtene i Flensburg. Norge er godt representert i både 8 og 12-meter klassen, men har ingen deltagere i 6 m R-klassen. Kong Harald deltar igjen med sin vakre 8-meter, «Sira». Båten er tegnet av Johan Anker og ble bygget i Vollen hos Anker & Jensen i 1938 for et norsk konsortium og senere overtatt av kronprins Olav. Kong Olav vant VM med «Sira» under jubileumsregattaen på Hankø i 1983 og kong Harald har også en VM-seier å forsvare fra Hankø i 2008. Han er utvilsomt favoritt i «Sira-klassen» som teller 11 båter og er den største av de fire kategoriene som 8-meterne er delt inn i. De eldste båtene seiler i «First Rule», (1906 – 1919), de nest eldste (1920 til 1966), i «Neptune» og «Sira» og de nye (bygget etter 1966) i «Moderen».

Første Færdervinner

De andre norske båtene i 8-meterklassen er «Carmen IV», som eies av Klassisk Treseiler Klubb og som er en av de eldste båtene i årets VM. Hun er bygget hos Anker & Jensen i 1914 og tegnet av Christian Jensen som en turseilbåt, men er nå målt inn som 8-meter R. «Carmen IV» vant den første Færderseilasen i 1947. Skipper på «Carmen» er Heidi Gjersø Thaulow, KNS. «Wanda» er finskregistrert, men seiles av Magne Brekke fra KNS. «Carron» har britisk nr. i seilet, men seiler også for Norge med Morten Tenvig, Oslo Seilforening, som skipper. Begge de to sistnevnte seiler i «Sira»-klassen.

Tre norske 12-metere

Tre av de ti 12-meterne som deltar er norske. Eldst av disse er «Magnolia» med E4 i seilet, som nå har fått sitt opprinnelige navn «Magda XIII». Båten er tegnet av William Fife ovg bygget hos Anker & Jensen i 1908/9 for den berømte KNS-seileren Alfred Larsen. I dag eies hun av Einar Sissener i Sandefjord. Skipper i VM er Lasse Lund, Sandefjord sf.

Fra Sandefjord kommer også den kjente «Erna Signe», registrert som E8. Hun seiles av Einar Sissener, Sandefjord sf. Den tredje 12-meteren i årets VM er «Vema», N 1a1, tegnet av Johan Anker og bygget til KNS’ jubileumsregatta i 1933. «Vema» eies av et norsk konsortium og har Eric Svenkerud, KNS, som skipper i VM. Nordmennene får konkurranse av to danske og fem tyske 12-metere.

Magda XIII» er 102 år gammel og en av de eldste 12-meterne i VM. Her fotografert fra årets Færderseilas.