Kart over holmene.
Ingunn Ørnhøi og Tor Jarandsen sto for hyggelig underholdning om bord.
Fergen er fredet og tilhører "Forbundet Kysten".
Styrhuset på "Gamle Kragerø".
Årets festivaltema er "kjærlighet".
Her sto nok jentene for 85 år siden og speidet utover..
Jørgen Haave og Marit Wahlstedt.
Fra Schweigaardsholmen ut mot Jesper og Skåtøy.
Ikke rart man ble inspirert i slike omgvelser. Husene er mer eller mindre uforandret siden Hoel skrev romanen herfra.
Reker, vin musikk og skjærgårdspoesi om bord i "Gamle Kragerø" ved Scweigaardsholmene.
Litteraturviter Jørgen Haave tok oss med til stedet fra "Syndere i sommersol".
Jostein Gaarder leste utdrag fra dikt og ba publikum om å gjette hvem som er forfatterne bak mens fergen tøffet gjennom Kreppa.

Poesi, synd og musikk i sommersol

Sol, sommer, poesi og musikk står i fokus i Kragerø denne langhelgen, både til lands og til vanns. Blant høydepunktene var fredagens skjærgårdcruise med "Gamle Kragerø" med flere profilerte litteraturvitere, artister og forfattere om bord.

Publisert Sist oppdatert

Solen skinte fra skyfri himmel under fredagens festivalcruise med  "MF Gamle Kragerø" i Kragerø-skjærgården, hvor lokale og tilreisende artister sørget for å gi publikum en uvanlig flott start på helgen.

Syndere i sommersol

Høydepunktet under turen var strandhugget på Schweigaardsholmene der litteraturviter Jørgen Haave og hans litteraturviterkollega Marit Wahlstedt holdt en samtale rundt Sigurd Hoels "Syndere i sommersol" på stedet  der handlingen i romanen er lagt til.

– Dette var oppholdstedet for kultureliten i mellomkrigsårene, samtidig som stedet fikk en viktig posisjon under krogen, forteller Haave under omvisningen på øya.

Hit kom ifølge romanen åtte unge kulturradikale Christiania-borgere, med mål om å oppleve sitt livs sommer. Planen var at de skulle leve fritt fra datidens konservative verdisyn, med alt dette innebar. Det gikk selvfølgelig ikke helt som planlagt, og da elegante seilere fra Christiana en dag inntok arenaen var det nok flere i bohem-ungdsomsgjengen som møtte seg selv i døren..

Som før

Ute på Schweigaardholmen ligger forsatt de røde idylliske stuene fra den gange bohemene nøt livets glade dager ii mellomkrigsårene. Hyttene drives fortstatt uten strøm og innlagt vann, forteller dagens eiere av stedet, som drives stedet mer eller mindre på samme måte som det ble gjort for 85 år siden.

Har du ennå ikke lest romanen "Syndere i sommesol" er det  kanskje på tide å legge boken inn i skipsbiblioteket nå? 

Holmene ligger sør for Oterøy, og har en fin og beskyttet gjestehavn, Posisjon: 58°52,3'N 09°32,8'E

Vet du om en festival, regatta eller annet spennende arrangement langs sommerkysten? Du kan selv legge informasjon inn i vår kalender på havna.com  eller send ditt tips til linn@seilas.no

Se flere bilder under linken til billedspesialen