Den australske seilbåten besøkte Norge ute formell tillatelse.
Tom og Fiona Aitken fra Skottland krysset Nordsjøen i sin vakre 35 fots Camper & Nicholson. De betrakter Shetland og Vestlandet som sitt naturlige nærområde for turseilas og konstaterte med glede at alt var som før, til tross for UDIs skremmende ...
Råseglarhuset var den norske basen for RCC-seilerne som besøkte Skudeneshavn sist helg.

Til Norge tross byråkrati

Utspill fra UDI om nye regler for utenlandske turseilere skremte ikke nærmere 60 seilere til Skudeneshavn sist helg. Ingen tollere var å se i den vakre kystbyen.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Judy og David Lomax er begge kjente norgesvenner som har seilt mer på norskekysten enn de fleste her hjemme. Judy er forfatter av den eneste norske kystguiden på engelsk, David er commodore, styreformann, i Royal Cruising Club. Her fotografert om bord i Skudeneshavn sist helg.

19 båter var i helgen samlet til Royal Cruising Clubs treff i Skudeneshavn på Karmøy. De fleste båtene var britiske, men her var også en båt fra Australia og seilere fra Irland og Island. Alle deltagerne hadde selvsagt hørt og lest om UDIs merkelige utspill tidligere i år der det ble krevet en spesiell tillatelse for å kunne besøke Norge om bord i en fritidsbåt. Tillatelsen krevet søknad to måneder før ankomst og en detaljert plan for havner man skulle anløpe foruten navn på alle mannskaper og merkelige opplysninger om båten. UDI-kravene ble senere delvis dementert og skulle bare gjelde båter som var registrert i et land utenfor Schengenavtalen.

Likevel sto det i både den norske og engelskspråklige orienteringen fra UDI at kravet gjaldt alle «ikke-norske statsborgere». Utspillet er derfor slått stort opp i den internasjonale båtpressen og har nok skremt mange fra å seile til Norge i år.

Ville ikke avlyse

– Selv om det har vært mange spørsmål og mye uklarhet om hvilke bestemmelser som gjelder, har vi aldri hatt planer om å kanslere treffet i Skudeneshavn, forteller David Lomax, formann i den ærverdige, 130 år gamle Royal Crusing Club, RCC. Han og hans kone, Judy, har seilt nesten hver sommmer i Norge i over 20 år. Judy Lomax er også forfatter av den mest kjente seilerguiden for norskekysten på engelsk, mens David er pensjonert BBC TV-reporter. Han har skrevet en rekke artikler om sine seilturer i Norge og til Svalbard, Island og Grønland, blant annet i Seilas. I følge David Lomax fikk han forsikringer fra ambassaden om at de nye UDI-bestemmelsene ikke gjaldt båter registrert i EU- eller EØS-land. Britiske seilere var derfor velkommen til Norge som alltid før. Det til tross for at Storbritannia er utenfor Schengen.

-At denne lille «invasjonen» av 19 utenlandske båter her i Skudeneshavn ikke kan ha skremt de norske myndighetene, er vel forklaringen på at ingen tollere har vist seg i havnen. Britene fulgte de internasjonale reglene om å føre Q-flagget i riggen ved ankomst i første norske havn. Men det tok visst ingen notis av. Selv ikke våre venner fra Australia, som skulle ha søkt om tillatelse, har lyktes å få kontakt med tollmyndighetene. Da de kontaktet den norske ambassaden i Australia fikk de inntrykk av at UDIs bestemmelser var helt ukjent der. De har da også nå forgjeves forsøkt å få stemplet sine pass og få dokumentert at båten deres har besøkt Norge. De må nemlig kunne dokumentere at båten har vært utenfor EU-området for å kunne få ny oppholdstillatelse i EU igjen.

Hyggelig mottagelse

Seilerne Seilas var i kontakt med i Skudeneshavn skrøt svært av den hyggelige mottagelsen de hadde fått i den vakre, sjøfartsbyen på Karmøy. Det flotte Råseglarhuset var stilt til seilernes disposisjon, Her ble de mottatt til fiskesuppe og trekkspillmusikk, og overalt ble deltagerne møtt med smil og hjelpsomhet. Det eneste skår i gleden var selvsagt de skyhøye norske prisene. Under det ukelange oppholdet ble det arrangert turer i land, en felles seiltur til Utsira og Utstein Kloster. Både før og etter treffet har de fleste båtene benyttet Norgesbesøket til å bli kjent med kysten vår, både langs Sørlandet og Vestlandet nord for Karmøy.

David og Judy Lomax, som i flere år har hatt båten i vinterhavn i Tromsø, la etter Skudeneshavn kursen mot Lerwick i Shetland, der de skal legge igjen båten for vinteren denne gang. –Lerwick er jo bare en kort tur fra norskekysten, så vi kommer nok over hit neste sommer også, forsikrer de to Norges-entusiastene.

De 19 RCC-båtene skapte liv og røre i den vakre, gamle sjøfartsbyen Skudeneshavn.