Elin Dessen med venner utenfor Aruba. Foto: S/Y "Go Beyond".
Vakre San Blas-øyene, Panama.Foto: S/Y "Go Beyond".
ET MUST: Panama Cruising Guide.

Advarer mot skummelt farvann

Kysten langs Panamakanalens innløp er meget skummel, med urent farvann og sjøkart med opplysninger fra før 2. verdenskrig. – Ikke seil her om natten, råder norske langturseilere.

Publisert Sist oppdatert

SKJÆR: En kanadier var uheldig og gikk på grunn utenfor marianen i Shelter Bay. Foto: "S/Y Go Beyond".

Mads og Elin Dessen er på vei gjennom Panama-kanalen med sin Sun Odysseys 42 «Go Beyond».

Paret skriver på sin hjemmeside at farvannene utenfor innseilingen til Panamakanalen er riktig så skumle, med mange grunne områder med små og store rev og skjær. Kartene er ikke til å stole på, da de i mange områder bygger på data fra før 2. verdenskrig.

Flere på grunn

– Samme dag som de ankom marinaen hadde en kanadier seilt på grunn rett utenfor marinaen da han prøvde å gå inn midt på natten. Noen venner av det norskeparet seilte også rett på grunn under nattseilas, i samme område som «Go Beyond» intetanende hadde ankret opp en natt..

Mads og Elin råder derfor  seilbåter til ikke å seile denne kysten om natten eller i dårlig sikt, med mindre du har godt nok utstyr og gode kart om bord

–  Eric Bauhaus' "The Panama Cruising Guide" er et must er nede, skriver de.

Kanalklar

Den norske båten fikk bekreftet transitt gjennom kanalen den 26.mars, men avgang klokken 18.00 neste dag inn i den første slusen opp mot Gatun Lake. De siste dagene i Shelter Bay har paret brukt til å til å gjøre nødvendige ting som bør være i orden før man blir jo borte fra "sivilisasjonen" over 1/2 år t i Stillehavet.

– Shelter Bay er en flott havn på innsiden av moloen i Cristobal, i Panama. Rett utenfor marinaen, ligger et titalls store skip som venter på å passere Panamakanalen. Det samme gjelder de fleste båtene i marinaen.

Før de kom så langt hadde de vært innom både ferieøya Aruba og de mer eksotiske San Blas-øyene.

Se bilder fra turen på hjemmesiden og på Facebook