Blått flagg
Markedssjef Geir Østrem
Brygge med septiktømming

Brygge med septiktømming

Ørsta Marina Systems har tatt frem brygga for fremtiden. Systemet er patentsøkt.

Publisert Sist oppdatert

Pressemelding fra Ørsta Marine Systems

Trygg havn for fremtiden

Er du lei av snubleledninger på bryggene, rotete brygger med slanger på kryss og tvers? Nå lanserer Ørsta Marina Systems en helt ny betongbrygge der alt er ryddet i rør under dekket av brygga.

Fremtidens båteiere ønsker seg mer av brygga når de legger båten til kai. Ekstrautstyr som lys, benker, vann og strøm er noen av forventningene. Det neste tiåret byr også på nye miljøkrav fra myndighetenes side når det gjelder marinaanlegg. Dette har Ørsta

Marina Systems AS tatt høyde for i sin nye bryggemodell, Futura.

- Etter 25 år som produsent og leverandør av flytebrygger og marinaanlegg er vi stolte over å være først ute i Norge med en slik løsning, forteller daglig leder i Ørsta Marina Systems, Bjarne Voldnes.

Den nye brygga er patentsøkt og blir lansert på det norske markedet i januar 2010.

Sikkerhet og miljø

Sikkerhet og miljø skyves gjerne i bakgrunnen når det skal investeres i nye anlegg. Det er vanskelig å kartlegge behovet, og det har hittil vært dyrt å installere nødvendig teknisk kapasitet i bryggene. Etter noen år oppstår det provisoriske løsninger, med til dels løse kabler og ledninger eller skjemmende og teknisk dårlige installasjoner. Dette er også et sikkerhetsproblem.

- Vi har lagt stor vekt på sikkerhet og miljø i vår nye Futura brygge. Vi har tatt utfordringen med finne en løsning som ivaretar tryggheten ute i anlegget, og sikrer at miljøskapende løsninger kan bygges ut på en hyggelig, ryddig og pen måte, sier markedssjef Geir Østrem.

Kanalnettverk og forsterkninger

Ved første øyekast ligner Futura på tidligere modeller av betongbrygger. Men det er før du har tatt en titt inni brygga. Under betongdekket er det nemlig støpt inn et kanalnettverk med fem store kanaler i lengderetningen og tre store kanaler ut til hver båtplass. Disse har man tilgang til via fire romslige adgangsluker. På denne måten kan alle rør og ledninger enkelt trekkes inn under dekket.

Den nye bryggemodellen har innlagt forsterkninger for ryddig og sikker etterinstallasjon av lysmaster, levegger, fortøyningspullerter og annet utstyr som krever robust innfesting og rørføringer. Kabler, rør og slanger kan dermed trekkes helt ut til den enkelte båtplass, eller føres fra kanalene igjennom dekket på anvist plass. Dette gir en unik fleksibilitet. 

Etterinstallering ved hjelp av mal

Sammen med betongelementene følger det med et malark, som har avmerkede felter for etterinstallering av utstyr. Malarkene viser tydelig hvor man skal borre for å sette opp for eksempel en lysmast eller en le-vegg. Slik unngår man å skade armering eller brygga, og brygga kan vokse etter hvert som behovene melder seg.

- Å etterinstallere utstyr har vært dyrt for mange bryggeeiere. Ofte er det heller ikke kanalplass til å installere nye ting som lys eller vannpumper. Mange steder ender dette opp med utenpåliggende installasjoner som er utsatt for skade – og ikke minst skaper det rotete og uoversiktlige brygger, sier Østrem.

Tar høyde for nye miljøkrav

I Norge er miljøstandarder som ”Blue flag” under innføring. Disse stiller krav til havner og strender, blant annet når det gjelder løsninger for septiktømming.

I Sverige ønsker myndighetene nå å innføre forbud mot å tømme båtdoen rett i sjøen. I framtiden vil man kanskje også her til lands få et lignende forbud.

- Dette er ikke noe problem med vår nye bryggemodell. I vår nye løsning kan anlegg for septiktømming installeres hvor som helst i anlegget. Kloakken pumpes ut av båten av en ”pump out station”