Sigurd Parmann har sendt oss bilder av Hval fra Skagerrak.
Vågehval er ikke vanlig i Skagerrak

Ble møtt av hval i Skagerrak

På sin krysning fra Kjärringön til Skagen fikk seilerne Gunn og Sigurd Parmann en uvanlig overraskelse. En ti meter lang hval begynnte å leke med seilbåten – i over 30 minutter.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig å treffe på små niser med to meters lengde når man krysser Skagerrak. Men for det erfarne ekteparet ble størrelsen på dyret et hakk lenger enn normalt. – Plutselig så vi en vannsøyle opp fra vannet, og ikke mindre enn et ti meters langt dyr begynte å leke med båten vår, forteller Parmann til Seilas.

 

Her er deres egen historie fra hendelsen:

- Som ferierende om bord i seilbåt gjennom 30 år, er en tur til Skagen en årlig tradisjon. På denne krysningen, enten det er fra Norge eller Sverige, får man en liten følelse av den lange seilturen. På disse turene er det ofte at man treffer på niser, (små hval på 1,5 til 2 m.)

I år gikk turen til Skagen fra Kjärringön nord for Gøteborg. Midtveis under en fin kryss og 7 knops fart, står det plutselig en vannsøyle opp langs skutesiden. ”En Hval” roper skipperen, og et minutt senere kom vannsøylen på den andre siden av båten. En 10 meter lang Vågehval hadde bestemt seg for å leke med båten vår. I over 30 minutter lekte den langs skutesiden som om vi var en annen hval. Beistet stupte ned mellom ror og kjøl, og kom opp igjen på andre siden. Vi fant fram kameraene og var i beredskap hver gang den var opp og trakk frisk luft, men overflateoppholdet begrenset seg til et lite sekund. Det var imidlertidig en utfordring å peke med kamera rett sted når det var oppe. Med en vekt på opp til 10 tonn var vi litt bekymret for et sammenstøt, så et godt grep i rekka var nødvendig under seansen. Like plutselig som den dukket opp forsvant den. Muligens var det en annen båt som fikk samme underholdningen på vei over Kattegat til Skagen denne dagen.

Sigurd og Gunn Parmann er på seiltur i «BaseCamp», en Bavaria 40.