Det gamle Måseskär fyr ble oppført i 1865 og ble restaurert i 1988. Et nytt, helautomatisert fyr har forlengst overtatt og nå vil det svenske Sjöfartsvärket rive det kjente fyret og landemerket ytterst ved Skagerrak.
Måseskär ligger ytterst mot Skagerrak og er omgitt av et farlig område med mange grunner og skjær. Fyret leder imidlertid sjøfarerne trygt inn til den indre leden mot Gullholmen og nordover til Lysekil.

Svensk kamp for kystfyrene

Også i Sverige blir kystfyrene  avfolket og nedlagt eller automatisert. Men nå går båtfolket til kamp for Måseskär fyr, et av de viktigste fyrene langs hele Skagerrak-kysten.

Publisert Sist oppdatert

-Med den sterke trafikken, spesielt i sommertiden av fremfor alt fritidsbåter som kommer inn fra Skagerrak, er det ansvarsløst av Sjöfartsverket å nedlegge Måseskär fyr, argumenterer den kjente seileren og organisasjonsmannen Leif Lehmann som leder kampanjen «Föreningen Bevara Måseskär», og som kjemper for bevaring av det kjente kystfyret utenfor et av de farligste farvannene på den svenske Västkusten.

Lehmann kan berette om utallige hendelser der fritidsbåter som har fått problemer ute i Skagerrak er reddet takket være fyrvokterne på Måseskär.  Sjöfartsverket hevder på sin side at fyrene langs kysten ikke lenger behøves for yrkessjøfarten. Losene i Sverige er imidlertid, som båtfolket, uenig i dette. De hevder at særlig Måseskär fyr har stor betydning som innseilingsfyr såvel for yrkessjøfarten som for fritidsseilerne. Ikke minst etter at fyrene nord og syd for Måseskär, Hollö og Paternoster, ble avfolket og automatisert.

Lehmann får sterk støtte også fra Svenska Kryssarklubben som har over 40.000 medlemmer i vårt naboland. Formannen i Västkustkretsen, Gunnar Hejde, skriver i et brev til Sjøfartsvärket blant annet: -Når det gjelder fritidsbåtene er det ikke så mange båter som er utstyrt med GPS og radar. Disse er helt avhengig av at fyrene leder oss riktig. Også det svenske Sjöräddnings Sällskapet støtter kampanjen aktivt. For redningsselskapet er Måseskär viktig som treningsbase for mannskapene.

–Med alle de norske seil- og motorbåtene som hvert år besøker farvannet rundt Måseskär, vil jeg tro at denne kampanjen også er viktig for dere nordmenn, argumenterer Lehmann. Og det har han jo rett i, så Seilas utfordrer gjerne Seilforbundet såvel som Kongelig Norsk Båtforbund og Havseiler- og Krysserklubben om gi sin støtte til Stiftelsen Bevara Måseskär. Adressen er: c/o Leif Lehmann, Linnégatan 47, S-413 08 Göteborg.

Visa större karta