Finn Fagervik på «Hilde» viser muskler.
mannskapet om bord på »Juno»
Sissel og Per på «Tom B»
Øystein, Ann Kristin og Jonathan ombord på Pigalopp
Sten Ingve og Bengt Helleland fra «Tempest».
Pauline Book Bratbak rapporterer fra Karibia. Hun deltok selv i ARC og vant over-all.

Fornøyde norske ARC-seilere

Pauline Book Bratbak har vårt om bord i en knippe norske Atlanterhavskryssere i St. Lucia. Her er litt om opplevelsene.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Doublehanded seilerne eidun og Finn Fagervik i Bavariaen «Hilde»

Årets ARC er nå slutt, etter at mållinjen stengte lørdag og de siste arrangementene på land ble avsluttet med premieutdeling lørdag kveld. To båter har ennå ikke gått i mål, deriblant norske ”Rosea”, som planlegger å seile direkte til Bequia for å feire skandinavisk jul.

Double-hand overfart

Blant de norske båtene som nå ligger i Rodney Bay er stemningen god, og de aller fleste har hatt en fin atlanterhavsoverfart. Dette gjelder blant annet ”Hilde”, en Bavaria 42 cruiser, med Reidun og Finn Fagervik om bord. De to er blant de første double-hand besetningene på resultatlistene.

- Vi har det fint sammen når vi seiler, og har ikke noe behov for å ha med ekstra mannskap. For oss er dette en fin måte å få masse tid sammen, og det er deilig å kunne gjøre som man vil uavhengig av andre, sier Reidun, som synes det er godt å være på land etter tre uker i sjøen.

Paret har fokus på tre hovedpunkter, som i prioritert rekkefølge er sikkerhet, hygge og fart.

- Det viktigste for oss når vi er på sjøen er sikker seilas, i tillegg til at vi skal ha det fint sammen. Når de kriteriene er oppfylt kan vi tenke fart, sier Finn, som for det meste tar seg av nattevaktene fra ca kl 12. Reidun tar vakten noen timer før det slik at Finn kan sove, i tillegg til at hun avløser han om morgenen. I løpet av dagen har de ikke noe fast system.

- Vi var på ingen måte utslitt da vi kom fram til St. Lucia, og det var også viktig for oss å være rimelig opplagte etter overfarten. De tre ukene har også gått fort, selv om jeg begynte å se frem til å komme på land i løpet av den siste uken. Allikevel har tiden gått fort, for det skjer jo noe hele tiden, sier Reidun.

For Finn var tiden på Atlanterhavet helt fantastisk

- Jeg eksisterte bare der og da, og kunne bare ha fortsatt, sier den fornøyde kapteinen.

Brødre på tur

Om bord i ”Tempest” har de vært fire personer under overfarten, noe som betegnes som luksus av kaptein Sten Ingve Helleland.

- Vi har vært to om bord hele veien siden vi dro fra Norge i august, til vi kom til Las Palmas. Det har derfor vært veldig hyggelig og behagelig å være fire om bord. Hver fjerde dag har vi hatt vaktfri mot å lage all maten den dagen, og det har fungert veldig bra.

Hygge og sikker seilas har vært viktig om bord i Bavaria 36, ”Tempest”.

- Vi har tatt det med ro hele veien, og har hatt mye moro. Vi er også ganske ferske, og har satt bort alt av værmelding og rutevalg til www.frivind.no. Vi har stolt blindt på den informasjonen vi har fått herfra, og det har gått veldig bra, sier Sten Ingve Helleland.

Liten familie

Om bord i Pigalopp seiler Oystein, Ann Kristin og Jonathan på ett år. Den lille familien seilte fra Stavanger i august, og har seilt alene frem til Las Palmas. Under ARCen seilte Øystein sammen med venner, mens Ann Kristin og Jonathan tok fly, og planen har hele tiden vært å bruke de neste månedene med seiling først sydover, før kursen settes nordover.

- Nå har vi fått med familie som kommer til å være om bord til over nyttår, og det er veldig kjekt. Vi kommer til å seile til Bequia for å feire jul der, men så må vi til Guadepoupe for å fikse båten. Vi har fått problemer med roret, og det ble egentlig fikset i Europa, men er ikke bra i det hele tatt. Vi vet ikke hvor lang tid det tar, så da må vi bare se hvor vi drar videre når det er i orden, sier Ann Kristin.

Par  i stor Oceanis

Sissel Tveito og Per Kristoffer Stensrud betegner sin Atlanterhavsoverfart som en fantastisk opplevelse, samtidig som de synes at årets ARC var sen i forhold til de siste årene.

- Jeg synes jo det tok lang tid, selv om det har vært en flott tur. Vi kom også litt i utakt med mannskapet vårt, og kommer nok ikke til å ta med mannskap på lengre overfarter senere, sier Sissel.

Oceanis 50 ”Tom B” er fra 2006, og paret er godt fornøyd med båten.

- Vi har seilt mye for bare genua når det har vært mye vind, og det har gått veldig fint. Vi har heller ikke hatt noen større problemer med utstyr, sier Sissel og Per mens de ser ut til å trives godt i den karibiske varmen.

Kameratbåt fra Egersund

 Oceanis 474 ”Juno” fra Egersund seiler med et mannskap på tre kamerater som planlegger å være på tur i mellom 5 og 7 år. Stemningen er avslappet om bord, og det er åpenbart at guttene nyter landlivet i karibien.

- Vi har hatt det hyggelig på turen, selv om vi synes det gikk litt tregt. Vi har også hatt litt motortrøbbel, men det holder vi på å fikse, sier John Remi Hamre, som også er kaptein om bord.

Kameratene seilte fra Egersund 2. august, og har hatt en bra tur til nå. De eier båten sammen, og på spørsmål om det er noe utstyr de er spesielt glad for at de har med, er svaret klart og tydelig ”pinnekjøtt”!