Pål har seilt over Atlanterhavet før, den gang i en IF.
Emil (9 år), Edvard (7 år) koser seg på tur.
Pauline Pål og Marina i Las Palmas.

Minste båt og yngste deltager

Pauline Book Bratbak skal krysse Atlanterhavet i en 31-fots seilbåt sammen med familie og baby. Familien vekker oppsikt på brygga i Las Palmas.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Pål Bratbak sammen med barna på familiens «Madonna».

Pauline Book Bratbak rapporter fra Las Palmas:

Det er nå klart at vi har den minste båten som deltar i årets ARC, i tillegg til at vi har med den yngste deltageren. Marina kommer til å være syv måneder når starten går. Selv må jeg si at jeg er litt overrasket over at vi skiller oss ut på begge disse områdene, for jeg synes vi har en stor og fin båt med alle nødvendige fasiliteter. Jeg føler meg trygg på havet, og det er ingen stor utfordring i seg selv å ha med en søt og snill baby på seiltur. Tvert imot; det er en stor glede å ha mulighet til å være sammen med henne og brødrene mesteparten av tiden.

Krysset Atlanterhavet i en IF

Selv om vi er komfortable med å være små og ha lav gjennomsnittsalder ombord, gjør vi oss allikevel noen tanker om situasjonen. I hodet til skipperen jobbes det til tider på høygir, og hovedfokus er sikkerhet (mye mulig han tenker litt på båtfart også…). Som en av Norges mest erfarne IF-seilere har han imidlertid dannet et solid grunnlag for å være godt forberedt på en Atlanterhavsoverfart i liten båt, etter at han seilte tur – retur Norge – Karibien i en sjarmerende grønn båt for 13 år siden.

– Det jeg tenker mest på nå i forhold til forrige gang, er hvor fort vi klarer å gjennomføre, og om jeg husker alle triksene fra å lage god mat! Før vi reiste hjemmefra, så tenkte jeg at vi har en stor og fin båt, og etter å ha krysset over Nordsjøen i sterk kuling følte jeg meg sikker på at båten tåler det. Sikkerhetsmessig har jeg derfor ingen betenkeligheter, og jeg ser det som en fordel at en liten båt med enkelt utstyr er lett å håndtere. Det husker jeg også godt fra forrige gang, sier Pål.

Rommelig 31-foter

Plass til å bo på har vi aldri følt som noen utfordring: Vi synes at vi har alt vi trenger av klær og utstyr, og uansett størrelse på båten (i forhold til de dimensjonene det er naturlig for oss å ta i betraktning) så bor man tett innpå hverandre og bevegelsesfriheten er begrenset. Dessuten ser det ut til at mange av de store båtene ligger minst like tungt i vannet som vår båt. Når det er sagt bør vi kanskje også nevne at vår First 31.7 er romsmelig til å være en båt med gode seilegenskaper, i denne størrelsen. Den er bred bak og overbygget er trukket relativt langt frem, noe som gjør at vi har god uteplass i cockpiten (bedre enn mange betydelig større båter), en bred akterkabin (som er stor nok til at 3 – 4 barn bruker den som lekerom når salongen er opptatt). I tillegg er salongen romslig, og de fleste som kommer om bord til oss blir overrasket over den gode plassen.

– Det eneste jeg savner ved båten er mer fart. Selv om First 31.7 er en utrolig vellykket konstruksjon både i havn og på sjøen, så er det jo grenser for hvor fort en 31 fots båt går, hvis du ser bort fra båtene med ekstreme konstruksjoner (for eksempel Mini Transat). Jeg ville ikke valgt å kjøpe større båt bare for å få mer plass, men i første rekke mer fart. Fart er den største komfort-faktoren, sier skipperen på Madonna, som håper å slå familien Undrums tid på 17 dager og 17 timer fra ’93.

Baby om bord

Det høres strevsomt ut med en liten baby om bord, men vi opplever det ikke slik. Marina har sine rutiner enten hun er på sjøen eller i havn, og så lenge hun ikke har vært mobil har ikke babylivet vært noen utfordring. Vi har imidlertid hatt perioder med lite søvn om natten, i tillegg til at amming skaper trøtthet. Det har gjort at enkelte nattevakter har blitt lange for skipperen (vi har ikke vaktsystem, men kun én vakt forbeholdt skipperen fra ca kl 23 – 06). De gangene han har forsøkt å spørre om undertegnede kan ta over vakten har han fått et sovende «nei» til svar.

– Før vi reiste tenkte jeg at det kommer til å gå bra, og at jeg gledet meg til å være sammen med henne. Jeg var nok likevel litt redd for at hun ikke ville trives om bord, men det har det ikke vært noen grunn til. Hun har tilpasset seg veldig bra. Akkurat nå er jeg mer bekymret for om hun vil flytte inn i huset igjen når vi kommer hjem!

Størrelsen spiller ingen rolle

Totalt sett har vi det utrolig bra på denne seilturen, og hittil har det bare blitt bedre og bedre. Erfaringene våre så langt tilsier også at det ikke er størrelsen på båten som avgjør hvor vellykket turen blir, men heller innstillingen og respekten for de andre som er om bord. Når det gjelder å seile med barn, så er det en ren glede, og det kan anbefales på det varmeste!