GRILL: To gedigne, praktiske griller står til gjestenes disposisjon i Sivertsvik
KJØKKENSYSLER: Skipper'n tar gulrotskrellinga i Sivertsvik.
NYTT MANNSKAP: Ingrid L. kom ombord i Trondheim som nytt gjestemannskap.
NIDAROSDOMEN måtte besøkes, og Skipper'n benyttet sjansen til litt (ulovlig) fotografering.
MATAUK: Fokkeslasken på jakt etter hjerteskjell. Det ble bare tre stykker - i minste laget selv til forrett.
MALER: Det tok ikke lang tid før Ingrid L. tok fram malersakene og rigget seg til da kveldssola glitret i Trondheimsfjorden.
UT FJORDEN: Assisterende fokkeslask Ingrid L. tok styringen ut fra Trondheim.
Tove og Gisle Rostvåg har kastet loss fra Nesodden og er på seks måneders langtur langs norske kysten i en Nauticat 32. Vi vil følge hele turen på nett. Her er 11. reisebrev.
FILMTEAM: Birgitta og Armin Mück står for filmingen. Birgittas søster Nanna har oppgaver knyttet til landarbeidet.
BADEENGEL: Sol og tropevarme fikk Fokkeslasken i sjøen i Sivertsvik

Hai i havet

Helt På Tur - 11. rapport: Det er hai i trøndelagsfjordene. Det bekrefter tysk/svenske Armin Mück. Han jakter på dem med filmkamera og beklager at det ikke er flere.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: FAMILIE: Birgitta, Armin og Nanna Mück bor og arbeider ombord på 45-foteren Eja af Slussen det meste av året. Med er også boardercollien Laritz og "fortausblandingen" Machico.

Helt På Tur-ekspedisjonen fikk en liten stopp da Skipper'n måtte til Østlandet et par dager på grunn av en begravelse. Men før Fokkeslasken og ny Assisterende Fokkeslask, Ingrid L. fra København ble etterlatt alene i båten på Austrått, var vi innom hyggelige Sivertsvik i Hasselvika ytterst i Trondheimsfjorden.

Familieteam

I Sivertsvik ble vår nysgjerrighet vakt av en 450 Corsair, Eja af Slussen, med svensk flagg. Mannskapet lempet dykkerutstyr og store bager mens to tydelig skipsvante hunder holdt seg i nærheten, men ute av veien.

   -Vi er Crystal Water Filmproduction, forteller Armin Mück og presenterer døtrene Birgitta og Nanna. Familien har de siste 7 årene levd det meste av året i båten og filmet livet i havet. For tiden er de på jakt etter kaldvannshaier til en samproduksjon med Sveriges Televisjon. Men haien stiller ikke til fotografering på bestilling, så Mück regner ikke med at filmen er klar til visning før i 2011.

   -Hvor lenge blir dere i Trøndelag?

   -Til vi har fått de bildene vi skal ha. Vi skal også til De britiske øyer for å filme der. Båtsesongen avsluttes i oktober. Da drar vi hjem til Orust, redigerer film og planlegger neste sesong.

Rene kosedyret

-Hva er egentlig en hai?

-Haien er en av de eldste artene på kloden. Den har levd her i flere 100 millioner år. Men nå er bestanden kritisk lav for mange slag.

-Den har vel overlevd ved å spise alle andre, da...

-Det er en myte at alle haier er aggressive. Uansett er ikke mennesker førstevalget for noen av dem. Haien har ikke knokler - skjellettet er av brusk. Skinnet har ikke skjell, men små tagger så det kjennes som sandpapir, og den har indre befruktning. Den parrer seg altså, og hannen har to peniser.

  I vestlandsfjordene er det mange ulike haier: Brugde, håkjerring, håbrand, pigghå, småflekket rødhai, ringhå og svarthå.

Lokkemat

Siden de fleste av disse dyrene holder til på 100 meters dyp eller dypere, må de lokkes opp. Fisk og agn slippes ut høyere oppe, og Armin og Birgitta venter med filmkameraet i håp om at en hai skal dukke opp. I tidligere tider da haibestanden var større, hendte det rett som det var at håkjerring kunne komme opp til overflaten og stjele fisk eller sel menneskene hadde fanget.

  Mück har kontaktet lokale fiskere som sier fra om de får en brugde, håbrand, håkjerring eller noe annet stort og tungt i sine redskaper. Da rykker filmteamet ut og står klare.

Hunder og koraller

-Dere har to hunder ombord?

-Det går greit. Vanligvis er vi i havn hver dag så de får luftet seg. De har lært seg til å gjøre fra seg på fordekket om det kniper. Vaksinasjonssertifikatet gjelder for hele Europa så det ikke byr på problemer å krysse landegrenser.

Og om haien ikke skulle dukke opp, er det flere ting å filme under havet. Parallelt med hai-prosjektet, holder Armin og teamet også med på en film om kaldvannskoraller:

-Anemoner er også koraller. De fleste vokser dypt, men de finnes også lengre oppe. Mye er ødelagt av fiskeriene. Ute i Trondheimsfjorden er det et rev vi har filmet på, forteller han.

Nytt mannskap

Helt På Tur-ekspedisjonen har fått nytt gjestemannskap siden sist. Den 1. juli kom Fokkeslaskens venninne Ingrid L. fra København ombord.

Blant mye annet er Ingrid L. tegner og maler, så et besøk i Nidarosdomen var obligatorisk før vi dro utover fjorden igjen.

Etter et (godt) tips, dro vi til Sivertsvik før Skipper'n overlot Vagabond og damene til seg selv i Austrått. Været har vært strålende. Sol, varme og vind er seilbåt-vær! Litt lite vind til tider. Til gjengjeld rusker kulingen i riggen her vi nå ligger mer eller mindre værfast på Stokkøya på vei nordover.