VIPPEBRU: Jernbanebrua som løftes for å slippe båter inn til Tavern gjestehavn i Trondheim er et stykke fascinerende grov-mekanikk.
UTBEDRING: Marinaen i Kongsvoll hadde en veldig grei løfte-kran som tok Vagabond opp som ingen ting slik at vi fikk utbedret skadene etter grunnstøtingen i Kristiansand.
TRANGT OG GRUNT: Sandshavn på Hitra var hyggelig, men innseilingen var så trang og grunn at den ga oss i overkant av hva vi ønsket av spenning. Det gikk bra selv om ekkoloddet viste 1,10 meter og Vagabond stikker ca 1,70 meter. Vi ventet på flo sjø ...
AUSTRÅTT: På Austrått har stormenn hatt sete og maktkamper utspilt seg i hundrevis av år. Borgen er verd et besøk.
SOL OPP: Soloppgangen ved innseilingen til Trondheim ga oss et spektakulært lysshow som fotografen ikke har klart å yte noe i nærheten av full rettferdighet.
FISKELYKKE: Odd Geir K. er tydelig stolt av dagens fangst.
STOLTE: Tre stolte fiskere viser fangsten fra Stjørnfjorden. Fra venstre: Fokkeslask og assisterende skipper Tove, bysseslask og aspirantfisker Karin K. og assisterende fokkeslask og sjefsfisker Odd Geir K.
HJELPENDE HÅND: Fokkeslask Tove gir en hjelpende hånd til medseilere som forlater brygga.
KVELDSSTUND: Fokkeslask Tove synger mens Karin og Odd Geir er mer interessert i kveldsmaten en stille kveld i cockpiten.
OPPVASK: Karin K. tok grovoppvasken på brygga i Råkvåg.
MATAUK: Helt På Tur-ekspedisjonen - med gjestemannskap - malte selvfisket sei til fiskekaker på brygga i Råkvåg.
AKROBATIKK: Ungdommer i Brekstad viser akrobatiske kunster med sykkel på gjestebrygga.
INN I LANDET: Andrice Boucnkamp og kona Joke Ultzen er nesten klare til ekspedisjon innover i trøndelagsbygdene på en Honda 250 som de har med seg i sin 37 fot store delvis selvbygde seilbåt Aap Kusanad.
ove og Gisle Rostvåg har kastet loss fra Nesodden og er på seks måneders langtur langs norske kysten i en Nauticat 32. Vi vil følge hele turen på nett. Her er 10. reisebrev.
OPPSIKT: Nederlandske Andrice Boucnkamp vekker en smule oppmerksomhet når han bygger seg en motorsykkel på bryggekanten.

Livet på bryggekanten

Helt På Tur - 10. rapport: Det er et rikt spekter av aktiviteter som utspiller seg på bryggekanten. Bygging av motorsykkel er av de mer uvanlige.

Publisert Sist oppdatert

-Ja, jeg er vant til at det vekker litt oppsikt når jeg holder på med sykkelen, smiler nederlandske Andrice Boucnkamp. Et par timer tok det ham å sette sammen en 26 år gammel Honda 250 ccm på gjestebrygga i Trondheim med utgangspunkt i tre bokser med løse deler. Bilmekanikeren og hans kone Joke Ultzen planlegger en ekspedisjon inn i landet på tohjulingen, forteller de:

-Vi er egentlig motorsykkel-folk, er forklaringen: -Vi har alltid med denne sykkelen demontert når vi drar på tur. På den måten får vi sett mer av landet enn bare havneområder og kyststripen.

Veteraner

Ekteparet er nesten som veteraner på norskekysten å regne. Det er fjerde året de er i Norge med båt. I år som tidligere var målet Lofoten, men heller ikke i år kom de så langt før de måtte begynne å tenke på hjemreisen igjen.

-Norge er for stort, og vi har hatt for mye motvind, ler de. Siden ekteparet bruker seilbåten hele året, er det ikke noe alternativ for dem å legge den i vinteropplag her i landet.

-Blir ikke sykkelen ødelagt av å fraktes i båt?

-Nei. Jeg har tatt av en del utstyr som ikke er nødvendig, og på en så gammel sykkel er det ikke noe hydraulikk å bekymre seg over. Før turen rengjør jeg den grundig og oljer alle delene før jeg pakker alt ned i disse tette kassene. Hjulene og ramma pakkes ved siden av. På mitt beste har jeg satt den sammen på en time, forteller Andrice.

De bruker de maritime overlevelsesdraktene på sykkelen og holder seg varme og tørre med dem.

Akrobatikk og matauk

Andrice og Joke er ikke de eneste som driver med ulike aktiviteter på bryggene. I Brekstad fikk Helt På Tur-ekspedisjonen orkesterplass da en gjeng ungdommer utstyrt med sykkel, våtdrakter og sprett-rampe, boltret seg med våt akrobatikk en overskyet ettermiddag.

For vår egen del fikk vi en rikelig dose oppmerksomhet da vi malte opp selvfisket sei og blandet og stekte opp fiskekaker på brygga i Råkvåg innerst i Stjørnfjorden.

Ellers er det gjerne en oppvask som skal tas eller skylles, eller en båt som trenger en hjelpende hånd ved avreise eller ankomst.

Skulle det stilne helt, er sangboka god å ty til. Da dukker det gjerne opp flere mennesker - for å høre på eller for å synge med...

Naturromantikk

Under veis er det stadig nye naturopplevelser å ta med seg. På vår vei inn Trondheimsfjorden, fikk vi først en flammende solnedgang å fortape oss i før soloppgangen et par timer senere farget himmel og sjø i et fargesprakende lys-hav som overgikk det meste av det vi har sett av utstudert laser- og pyroteknikk.

På dagtid danner jagende skyformasjoner i kulisser av fjell og hav stadig nye, spektakulære scener som innbyr til fantasiflukt og drømmer.

Og slik går dagene. Da fortrenger vi at Trondheim byr sine gjestende båtreisende en støyende Felleskjøpet-silo som nærmeste nabo og tar 100 kroner døgnet for bryggeleie, 50 kroner døgnet for strøm og 25 kroner for nøkkelkort/10 kroner per gang til serviceanlegget (dusj, toalett og vaskeri - med myntautomater).

Vi tok Vagabond på land i Kongensvoll for å utbedre skadene etter grunnstøtingen i Kristiansand. Etter at kjølen ble utjevnet, gikk vi merkbart bedre i vannet.

Mannskapsskifte

I Trondheim gikk Odd Geir og Karin K. fra borde, og vi venter på Ingrid L. som kommer med fly fra Danmark for å bli med de neste to ukene på vei videre nordover.

Kartet viser Kongensvoll

Vis større kart