«Harmonia» i Las Palmas
Nabobåten tørket frukt foran hekken på «Harmonia» . Det mente Tina var unødvendig da frukten er sprøytet, og sprytemiddelet forlenger holdbarheten.
Hele mannskapet på «Harmonia» ført starten av ARC.
Sten og Tina Evensgaard.

Doktorens tips

Tina Evensgaard på «Harmonia» er lege, og har vært til stor hjelp for de andre norske båtene under ARC. Nå ligger båten bakerst av de norske, kanskje de ligge og passer på? Her er hennes forslag til medisinbag om bord.

Publisert Sist oppdatert

Heldigvis har det ikke vært alvorlige hendelser på de norske båtene underveis, men spørsmål dukker stadig opp. Tina har også hjulpet til med å sette vaksiner på syv måneder gamle Jørgen som seiler med «Sol».

Skaff førstehjelpbok

- En førstehjelpsbok bør alle langtur seilere ha om bord. En slik bok gir tips fra alt fra akutt livredning til hvordan man skal bandasjere eller finne symptomer på sykdommer, sier Tina.

Sår og bruddskader

Tina mener at vanlige seilere ikke trenger nål og tråd for å sy kuttskader. Hun anbefaler strips til den jobben. Å sy krever trening mener hun. Plastre i forskjellige former, sportstape og bandasje er viktig å ha om bord. Selv har hun en aluminiumskinne for å spjelke ved et brudd, men hun sier at man kan være kreative å for eksempel ta en del av spilen til seilet for et slikt formål. Man kommer langt med sportstape forklarer Tina. Hvordan du spjelker en brukket finger finner du i en førstehjelpbok. Man bør også ha rensevann om bord.

Brannskader

Ved en brannskade er det viktig å kjøle ned skaden. Det er også viktig å hindre infeksjon. Det finnes et kompress for brannskader som inneholder vaselin mot såret og antiseptisk middel mot infeksjon. Slik kompress bør være om bord.

Infeksjoner

Det er nesten umulig for folk flest å finne riktig antibiotika for diverse infeksjonssykdommer, men noen lar seg lett diagnostisere. Urinveisinfeksjon og øyeinfekjon  er infeksjoner man bør ha antibiotika mot om bord. Salve mot munnsår er også smart å ha med seg. Slike sær er hissigere i sol og varme.

Dårlig mage

Diaré oppstår lett under langtur, så ta med middel mot det. Kjøp også Gem pulver mot dehydrering. Er man uheldig å bli forgiftet er det smart å drikke en blanding av 50 prosent eplejuice og 50 prosent Farris. Sukkeret i juicen gir litt næring og salt fra Farrisen hjelper til med veskebalansen.

Tabletter og annet

Legehansker er smart å ha om bord. De kan brukes til mye om bord. Nesespray og halstabletter er smart å ha. Man blir forskjølet i varmen også. Smertestillende tabletter trenger man også. Gjerne noen sterke for sikkertsskyld. Selv er ikke Tina plager av sjøsyke, men mener at sjøsyke tabletter eller plaster bør finnes om bord. Hun har også tro på håndledsbåndene som gir en slags akupunktur virkning. De fleste langturseilere har med PC og kan få tilgang på internett. Der finnes det mye nyttig informasjon.

God stemning om bord

Her har vi klippet litt fra «Harmonia»s netside, publisert på søndag:

Ship o'hoy !

Endelig ferdig med 4 døgn med squals (uværs byger), sterke vinder, mye sjø.Terje og Sten er utslitt etter 4 døgn med 2t døgnvakter. Pga Stor sjø så har det gått i enkel mat, Real turmat fra sportsbutikkene er konsumert ved middagstider.....Nå har endelig sjøen blitt roligere og himmelen mer blå og livet likeså på bølgan blå. :)

I dag skal vi lage gourmet mat med bursdagskake som ikke lot seg lage på bursdagen til Terje.Vi har observert en hval, et par gull makreller (dorado) og tunfisk. Men har ikke klart å få noe på stanga enda.

Plasseringen i regattaen er ikke noe å juble over, men vi ser fram til å komme oss til fastland. Vi håper å hente inn et par båter som ligger foran oss, vi gjør akkurat nå 8 knop. Seiler med full genoa i 18 knops vind.En karibisk øy med asurblått hav er snart vår hverdag.

 

Du kan lese mer om båten her.