Sterke vindkast i Hvar og i Korcula natt til 5.juli.
Båter blåst på land

Båter blåst på land

Natt til 5.juli blåste  flere båter på land etter vindkast opp til 140 utenfor Hvar i Kroatia. Også Seilas merket de plutselige vindkastene på øya Korcula, lenger sør i den kroatiske skjærgården.

Publisert Sist oppdatert

Natt til 5.juli ble flere båter slengt på land av vindkast i den kroatiske skjærgården. I løpet av ett minutt snudde vinden og kom tilbake fra motsatt retning i ca 140 km/timen, som er full orkan styrke. Det varte ikke lenge, men mange båter ble kastet på land i det som flere vitner omtaler som en mulig tornado. Kun i Hvar-området ble det registrert 22 Mayday-meldinger. På en av båtene ble tre mennesker blåst på sjøen, men senere reddet av folk på land. 

Profitthaienes jubeldag

Etter at naturkreftene hadde herjet ferdig, var det de lokale profitthaiene sin tur tli å gni seg i hånden. Og her holdt det ikke å vise fem forsikringsbevis når man skulle be om berging. De lokale berginsmannskapene forlangte ikke mindre en 150.000 for å berge en av båtene, forteller en av båteieren som Seilas har vært i kontakt med.

- For å få hjelp til berging måtte man overføre penger til bergings-mannskapene med en gang. De som ikke kunne bla opp penger der og da, ble heller ikke berget.

Båten lengst bak i bildet øverst ble kunne vært spart for stygge skader hvis den hadde blitt reddet i tide. I påvente av klarsignal fra forsikringsselskapet ble båten liggende å slå inntil fjærsteinen mye lenger enn nødvendig, til tross for at berginsmannskaper var i nærhetene og og hadde kapasitet til å redde den. Resultatet ble blant annet en to meter lang flenge i skroget.

Seilas merket uværet

Undertegnende, som deltok på kombinert seilkurs med båtførerprøve med Inspirator befant seg i nesten samme området natt til 5.juli, nærmere bestemt på øya Korcula, syd for Hvar. Også her merket vi at vinden plutselig økte dramatisk. De fleste i vårt 13 personers følge hadde nylig avsluttet en middag i høyden over Korcula og befant oss i nærheten av byens ACI-marina da uvanlige sterke vindkast plutselig og uventet feide gjennom gatene og dro med seg både løv, stoler og ande løse gjenstander. Våre to Cyclade 43 lå fortøyd innenfor moloen i den populære ACI marianen, og slapp fra uværet uten skader.