Lærerstudenten og Skudenesjenta Camilla Nathilie Hemnes (26) er maler på fritiden. Under festivalen solgte hun mange av sine 79 utstillte bilder.
Sommeridyll på sitt beste.
Konserttelt med bla. CC Cowboys, DDE, og Briskeby.
Skudeneshavns eldste sjøhus.
Sandvesanden ligger heller ikke langt unna byen og båtene.
Båter til kai.
Det nærmer seg midnatt og konserttid. Fra broa ved Korneliusholmen.
På rotur med Andreas Løklingholm.
Knallvær og sommer.
Sommer, sol og båtliv.
Skudeneshavn er uten tvil skudenes by.
Gutta på tur i mini-racer.
Dag Inge Halvorsen med venner og familie foran Finnfireen "Fortuna".
Easy Livin'
Sandvesanden ligger fem minutter fra sentrum av Skudeneshavn.
Røvær
Andreas Løklingholm inviterte Seilas med på rotur i havnen.
Midnattskonsert på scene midt ute i havnen.
Seilbåtenes havn.
Gummijoller på slep etter robåt under broa.
Gummijolle er praktisk å ha i båtmylderet.
Festivalens glade gutter koser seg i robåt
John og Ragnhild Sverdrupsen i sin Scand Baltic 3500.
Gassballonger gjør tydeligvis suksess både blant store og små.
Seilbåtene lå for det meste på yttersiden av Korneliusholmen.
Høytidelig premieutdeling til vinnerne av Convoy Cup.
Skudeneshavn bader i sol ob båter.
Skipshunden Tassen står på dekk venter på ny mast til skøyta.
Kjekt med robåt i det travle havnebasenget.
En fornøyd gjeng fra Røykstrand båtforening ved Randaberg.
Innerst ligger de hvitmalte trebåtene.
Sol fra klar himmel alle dagene.

Rekorddeltakelse i Skudeneshavn

Helgens Skudefestival er den trettende i rekken. I tolv av dem har solen stått høyt på himmelen, og gjort sitt til at sommerstemningen i sjømannsbyen får et sydlandsk preg over seg.

Publisert Sist oppdatert

—Det er rart med det, men uansett om det har vært dårlig vær frem til dagen før festivalstart, kommer solen alltid frem i det Skudefestivalen åpnes, sier John Rullestad, leder for hovedkomiteen for Skudefestivalen. Det er sjelden temperaturmåleren viser mer enn noen og tyve grader på forblåste Karmøy, men denne helgen har det vært nærmere 25 grader i fire dager til ende.Rullestad sier til Seilas at flere enn førti tusen har vært innom i løpet av de fire dagene festivalen har vart. Den gamle rekorden var på 35.000.

Årets høydepunkt

Det er nesten så man kan gå tvers over havnen fra båt til båt, så tett ligger båtene. Aller innerst har de store treskøytene fått plass, etterfulgt av mindre trebåter og motorbåter i plast. Ytterst ligger alle seilbåtene. Midt i byen ligger Korneliusholmen, forbundet til resten av den gamle trebebyggelsen med en bro med hvitt rekkverk. Her finner man blant annet Skudenes Sjømannsforening og byens eldste sjøbod, som fortsatt er intakt. De som ikke har lagt til med egen båt sitter ute på bryggekanten og koser seg med god mat og drikke i finværet. De fleste vi snakker med har vært med på Skudefestivalen flere ganger.

— Dette er årest høydepunkt sier det lokale ekteparet John og Raghnild Sverdrupsen, fra dekket på sin Scand Baltic 3500. — Barna stortrives og venner og slekt kommer på besøk for å få være med på sjøfesten, understreker Ragnhild.

Berømmer lokalbefolkningen

Ved en av de hvite husene ved sjøkanten møter vi Andreas Løklingholm, en av mange lokale frivillige som bidrar til at festivalen ikke bare blir en særdeles hyggelig opplevelse, men også at sikkerheten holdes på topp. Med så mange båter og mennesker ved og på vannet er det viktig at noen følger med på folkelivet og alt som beveger seg i havnen, selv om folk stort sett oppfører seg veldig pent. Løklingholm, som senere på kvelden skal ut i båtforeningens båt og holde vakt, inviterer Seilas på rotur i trebåten sin. På denne måten får vi muligheten til å beskue båtene og livet inne i de smaleste delene av havnen, hvor vi ellers ikke ville kommet til med større båt eller til fots.

En av festivalens gjengangere er Jostein Nordebø fra Stavanger. Sammen med venner og familie deltar han på festivalen for syvende eller åttende gang.

— Det som gjør Skudenesfestivalen ekstra hyggelig er at alt er så godt tilrettlagt for båtfolket her, sier han, og berømmer lokalbefolkningen for at de flytter sine egne båter for å gi plass til gjestebåtene.

Convoy Cup

Nytt av året er Seilregattaen Convoy Cup, som er et norsk - kanadisk samarbeidsprosjekt til ære for de tusener av sjøfolk som deltok i den allierte konvoifarten under krigen. Æresregattaen har tradisjonelt alternert mellom Halifax og Risør. Da konsul Engeset i fjor besøkte Skudenes Sjømannsforening ble det bestemt å arrangere, i samarbeid med Skudefestivalen og Karmøy Seilforening, en egen Convoy Cup i farvannet rundt Skudeneshavn lørdag 1.juli.

Med over tredve båter på startstreken ble den uforemelle regattaen en seileropplevelse hvor nok de fleste var mer opptatt av å kose seg enn nødvendigvis å vinne. En av deltakerne Seilas snakker med forteller at de ble liggende i stilla og derfor bestemte seg for å bryte. I stedet fikk de være med som målvaktbåt, noe som ikke gjorde seilasen mindre morsom av den grunnen.

Overall vinner ble til slutt Jarle Vevatne og co-skipper Sven Inge Erland, med «Coquette», en Dufour 3800.

— Det var så å si vindstille på slutten, så det var nok det at vi var tidlig ute med spinnakeren som gjorde utslaget, mener Vevatne.

Maritim kunst

Skudefestivalen er ikke bare båtliv, selv om det er båtene som er æresgjestene denne helgen. Konserter, utstillinger, tivoli, og maritime håndverksboder er også en del av festivalen. Kjente artister som DDE, Briskeby og CC Cowboys sørget for å holde liv både inne og utenfor konsertteltet som var satt opp midt i byen.

For en som er glad i kunst, og da spesielt kombinasjonen sjøliv, sjøboder og fargerike malerier er det mye å beundre i Skudeneshavn. Byen er i utgangspunktet hjemsted for en rekke mindre gallerier og utstillingsboder, og under festivalen viser de lokale kunstnerne frem sine siste og fineste verker.

En av dem er Camilla Nathalie Hemnes (26), som har stilt ut sine fargerike malerier og dekorerte flasker i en gammel sjøbod rett ved vannkanten på Korneliusholmen. Lærerstudenten, som kun har maling som en hobby, har i løpet av festivalen solgt mye mer enn forventet, og er strålende fornøyd. Når Seilas stikker innom søndag kveld er hun og moren i ferd med å pakke og klargjøre de solgte maleriene, slik at kundene kan komme å hente dem. Ettersom brorparten av kundene er båtfolk, er det mange som ønsker å hente maleriene etter at festivalen er ferdig, før de setter kursen hjem igjen.

For selv om festivalen offisielt er slutt, ligger det forsatt tett med båter i den trange havnen i Skudeneshavn. Det er ikke lett å rive seg løs i det varme sommerværet, selv om statistikken tilsier at det vil bli minst like pent vær neste år.

For å se Seilas' billedkavalkade klikk på linken under: