Havnehulder: Er det en øy du bør innom i Den saroniske golf, er det Hydra. Vi kom oss nesten ikke videre. Her er det Lea i nattkjolen som målbevisst er på vei mot land og alt det spennende der.
EN GLAMORØS KNAPP I HAVET: ­Turens flotteste stykke var innseilingen til Poros. Tett i tett med hus i sukkertøyfarger.
EVENTYR-ESLER: Fordi Hydra er bil- og scooterfri, brukes esler både som transportmiddel, taxi og til å frakte varer. Vakkert pyntet med navnskilt i pannen og utsmy­kninger på både sal og seletøy, var det et skue å se dem jobbe.
SAMSEILT GJENG: Uttallige seilsomre i hjemlige trakter har tydeligvis satt sine spor - alle utførte sine oppgaver med bravour! Fra v: Jørgen (16), Lene (43), Frikk (18), Oda (16), Eline (14) og co-skipper Kristian (46). Foreviget av lettmatros Lea ...
SAGNOMSUSTE BAKGATER: Her har de tråkket sine fillete sko, både Axel Jensen, Leonard Cohen, Marianne Ihlen og alle de andre Hydra-bohemene. Å ankomme den sagnomsuste øya med seil, gir en ekstra dimensjon til det hele. Sjarmen på øya er fremdeles ...
KLIPPEFAST FORTØYNING: En vel tre kvarters gåtur fra Hydra by, finner du den idylliske bukta Miramar. Veien ut er verdt turen i seg selv. Flotte herskapshus klamrer seg fast i klippene og kreative båtfortøyninger viser at havet ikke alltid er til å ...
KJETTINGSPAGHETTI: Om Hydra er et eventyr, er havnen et mareritt. Kombinasjonen få gjesteplasser, populært sted og mange uerfarne seilere, gjør at livet i havn til tider fortoner seg som en gresk komedie eller tragedie, alt ettersom.
PASSENDE LEKTYRE: Utenfor Spetses fant vi en turkis lagune hvor det kom små duftbomber av pinje mot deg mens du svømte. Men selv om vannet hele veien er særs fristende, må man innimellom opp og tørke litt. Da er det bra med god lektyre.
CALAMARIS PÅ EREMIONI: I Eremioni var verken mezen eller tzatzikien noe å skrive hjem om. Men calamaris hadde de jo! Og da blir det jo fest uansett.
HAVAVKJØLTE: Med tenåringer på tur er det viktig å holde ­hodet kaldt, i ­alle fall sånn passe Egeerhav-avkjølt. To liner aktenom båten og godt med vann i kjøleskapet, sørget for god stemning.
KJØLHALING ETTER BÅTEN: Når gradestokken bikker 30 og havet blinker azurblått, er det bare å kaste seg uti. Men pass på å ikke slippe linen! Oda venter på tur, Lea allerede med pappa i vannet.
HAVNEKATTER: På Hydra var det kattene som var sjef i havnen. Lurvete og halte, enøyde og trebeinte gikk de fra landgang til landgang for å tigge mat eller bare slå av en salt skrøne.
BILLIGE HAVNER: I mange greske havner må du oppsøke havnekontoret for å betale havneavgift. Vann og diesel hender det man får tilbud om direkte i båten. Her blir vi tilbudt vann eller diesel eller kanskje noe helt annet, av en lokal havnecowboy på ...
FRUKTER DIGRE SOM FENDERE: Hvem savner norske jordbær når man blir servert dette fruktfatet? Vel i havn på Egina bunkrer vi for flere dager. Det gjelder å holde blodsukkeret konstant hos mannskapet.
PUSHUP PÅ DEKK: Det gjelder å holde formen vedlike selv på bøljan blå. For den yngre delen av mannskapet, ble det tid til både joggeturer på land og push ups på dekk. Her er det Frikk som gjør seg klar til å gå i land på Spetses.

En gresk seil-odyssé

Lei av dårlige båtsomre bestemte de seg for å la norskekysten seile sin egen sjø, og satte sjøbein i Den saroniske golf. - Himmel og hav for en odyssé det ble, skriver Lene Hval Fossan.

Publisert Sist oppdatert

Det startet som det gjerne gjør: To skippere i sin beste alder møtes en kald vinterdag for å snakke båt. Hvor skal årets tur gå, hvem skal være med, hvor mange fot bør oppjusteres også videre. Bak sitter en litt lunken andrestyrmann (les: kone) og undrer seg hvorfor de aldri kan dra til syden som andre folk. Pluss et knippe tenåringer som absolutt ikke tar stiften når de hører svenskekyst og krabbefiske.

De to skipperne er ikke dummere enn at de skjønner at her må noe gjøres. I alle fall hvis man har planer om å få med seg det vanlige, familiære mannskapet. Verken flere fot, knirkefrie fendere eller fri WiFi frister, her må det sterkere krutt til. Vi snakker: Garantert sol og sommer, lunkent hav, helst med delfiner og ikke minst: Mat som lager seg selv (og ikke minst, inntas på restaurant).

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER