SEILMAGASINET SHORTHANDED-RANKING

AKTERSPEIL: Alf Magne Andersen kan komme til å vise alle konkurrentene akterspeilet i kampen om å bli Årets Shorthanded-seiler på hjemmebane på Nesodden.

Klart for den store finalen

Kommende helg arrangeres North Sails Nesodden Høstcup. Da blir det avgjort hvem som blir Årets Shorthanded-seiler.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Zhik Skjæløy OneStar og Bergen Singlehanded er unnagjort, er det blitt enda tettere både på SEILmagasinet Shorthanded-ranking og i konkurransen om å bli Årets Shorthanded-seiler.

Har seieren langt nede i lomma

Når det gjelder det siste, er det Alf Magne Andersen fra Nesodden som fortsatt ligger nærmest til å erobre tittelen Årets Shorthanded-seiler. Ledelsen hans har imidlertid krympet etter at Yngve Lønmo fra Hurum vant sin klasse i Zhik Skjæløy OneStar. Nå er det kun 15,5 poeng som skiller de to. På tredjeplass følger Jon Moholth fra Tønsberg.

Men – og det er et stort men.

I kampen om å bli Årets Shorthanded-seiler er det hver seilers fire mest poenggivende regattaresultater som teller. Yngve Lønmos fjerde og svakeste poengsum er 60. Den kan han forbedre ved å vinne North Sails Nesodden Høstcup, men en seier der gir 75 poeng. Det betyr at han vil kunne forbedre sin poengsum fra 340 til 355.

Det hjelper dog så lite, for Alf Magne Andersen har allerede 355,5 poeng i sin protokoll – hvilket betyr at han i prinsippet allerede er Årets Shorthanded-seiler med 0,5 poengs margin!

Det eneste som kan rokke ved det, er om det deltar 20 båter eller mer i klassen til Yngve Lønmo. Da vil en seier gi 90 i stedet for 75 poeng. Foreløpig er det 15 påmeldte til regattaen. Velger arrangøren, Nesodden Seilforening, å plassere alle båtene i en og samme klasse og det melder seg på fem båter til – ja, da er det ennå åpent hvem som blir Årets Shorthanded-seiler!

Det er kun Yngve Lønmo som teoretisk kan frata Alf Magne Andersen tittelen.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

UTFORDRER: Den eneste som teoretisk kan utfordre om tittelen Årets Shorthanded-seiler, er Yngve Lønmo. Men sjansen er mest teoretisk?

Kamp om å bli ranking-kronprins

Når det gjelder SEILmagasinet Shorthanded-ranking der alle resultater i de fire siste årene teller med ulik vekting, kan ingen rive Elling Rishoff fra Asker ned av tronen. Han har ikke seilt noen shorthanded-regattaer i år, men hadde et så stort forsprang etter 2017-sesongen, at ingen i praksis kunne ta ham igjen. I 2019 må han imildertid ut på shorthanded-regattabanen igjen om han vil beholde topplasseringen.

Etter Zhik Skjæløy OneStar har Yngve Lønmo rykket opp som nærmeste utfordrer – drøye 209 poeng bak Rishoff. North Sails Nesodden Høstcup kan bringe ham enda nærmere. Lønmo har imidlertid konkurrenter tett på seg.

Sigmund Andre Hertzberg fra Bærum ligger kun drøye 9 poeng bak, men han stiller ikke til start på Nesodden (slik listen ser ut i dag 18.9). Jon Moholth, som følger på plassen bak Hertzberg, skal imidlertid seile. Ca. 35 poeng skiller ham og Lønmo. Det kan utlingnes.

Børre Søraas-Sæther fra Nesodden ligger på 6. plass og stiller på hjemmebane. Han kan også klatre oppover listen. Samme sak med Alf Magne Andersen, som stiller til start sammen med Pål Berntsen. En seier til Andersen vil kunne bringe ham opp fra en 8. til en 6. plass på rankinglisten.

Det kan bli ytterligere endringer og rokkeringer i toppen av rankingen, for blant de 20 beste på rankingen, stiller 9 til start på Nesodden.

Kan gi fra seg seieren

Eira Naustvik fra Asker ligger an til å bli Årets Kvinnelige Shorthanded-seiler, men hun stiller ikke til start på Nesodden. Noe som kan bl skjebnesvangert, for 23,5 poeng bak henne følger Christine Walder fra Bærum. 

[Artikkelen fortsetter under bildet]

KAN TA TITTELEN: Christine Walder kan erobre tittelen Årets Kvinnelige Shorthanded-seiler på Nesodden.

Christine har kun tre tellende resultater i sin portefølge, hvilket betyr at et hvert poeng vunnet i North Sails Nesodden Høstcup gir plusspoeng. Det betyr at om hun blir nummer åtte eller bedre, vil hun passere Eira Naustvik og bli Årets Kvinnelige Shorthanded-seiler.

Med en 8. plass eller bedre vil Christine Walder dessuten passere Eira Naustvik på rankingen. Om da ikke Eira stiller til start, da, for å forsvare posisjonen sin...

[Artikkelen fortsetter under bildet]

UTSATT: Eira Naustvik kan tape tittel og posisjon i løpet av helgen ettersom hun ikke stiller til start.

Seks norske seilere i Silverrudder

Det deltar også seks norske seilere i Danmarks store soloseilas, Silverrudder Challenge, kommende helg. Deres plassering der gir også rankingpoeng dersom de plasserer seg blant de 12 beste i sin klasse, men ingen av nordmennene der ligger så godt plassert før helgen at de vil berøre tetbildet på noen av de to listene.

Med på rankingen er også Gandsfjord Shorthanded Weekend som starter 22. september.