Lær å mestre liga-seiling

En J/70 kan seiles på ulikt vis, men det er generelle og grunnleggende oppskrifter. I det følgende forteller tre forskjellige seilere litt om hvordan de håndterer en J/70 i ulike situasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Klassereglene til J/70 sier at det kun er to om bord som kan sitte vendt utover med bena ned på fribordet. Denne regelen har ligastyret både internasjonalt og her i Norge bestemt å sette til side. Det betyr at man nå kan ri og bevege seg rundt i båten mer eller mindre som man måtte ønske under en liga-regatta.

Kristoffer Spone og laget hans har seilt i flere Champions League-finaler, der man hele tiden fritt har kunnet ri båten. De har likevel praktisert å seile med kun to på ripa på bidevind.

– Vi har funnet ut at det på så korte baner blir for tungvint å sitte med alle tre ute på rekka. Vår erfaring er at man må være veldig på fokka hele tiden. Den er liten, men den er ganske kilen og krever mye justering for å få båten til å gå bra. Så vi sitter konsekvent med en som sitter med bena inn og kjører fokka og seiler slik J/70-en er ment å seile.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS