Regattaregler og seilingsbestemmelser

For å gjennomføre en vellykket regatta er det en del å lese seg opp på, men ikke la deg skremme.

Publisert
REGATTASEILER: Eira Naustvik håper flere ser verdien av å seile regatta.

SEILmagasinet guider deg til å bli en regattaseiler. Å seile en regatta er en stor opplevelse, som gjør at du lærer båten din å kjenne. Det øker sikkerheten, og gjør også turseilingen hyggeligere. Men regattaseiling er en ukjent verden for de fleste seilere. Vi vil gjøre deg litt mer kjent.

REGLER: En hefte om kappseilingsreglene er greit å ha i båten.

– Det er mye informasjon, og du må lete litt for å finne det du trenger å vite, mener Eira Naustvik som både er regattaseiler og engasjert av Asker Seilforening.

Fast mønster

En regattaarrangør publiserer dokumenter etter et fastlagt mønster. Det er lett å bli skremt av ordlyden og alle paragrafer. Det kan virke som at alle regattaarrangører skulle ønske de var jurister, eller jobber på et offentlig kontor.

– Først blir det publisert en kunngjøring, eller «Notice of Race». Den forteller om regattaens format. Her får du vite når og hvor, og hvem som kan delta.

Nærmere start blir seilingsbestemmelsene lagt ut, eller «Sailing instructions» om du seiler internasjonalt. Disse er mer detaljerte, og har finner du viktig opplysninger om regattaens ulike klasser, og når din klasse skal starte. Du finner også informasjon om klasseflagg og rundingsmerker.

På regattaens tekniske side, gjerne på Sail Race System, eller Manage2sail, vil du også finne andre påmeldte, eller annen nyttig informasjon.

KLASSE: Et flagg i akterstaget forteller hvilken klasse du tilhører.

Kappseilingsregler

Å seile regatta krever også innsikt i regattaregler, eller Kappseilingsregler. Det er umulig å lære seg alt dette i løpet av kort tid, med å kunne det godt, gir deg en taktisk fordel. Som fersk på regattabanen kan det være greit å være forsiktig, og å holde seg litt bak. Du kommer langt med sjøveisreglene. Det Kappseilingsreglene sier mer om er regler om runding av merker. Og du har rett til å slå over på babord halser, om du er dekket, men ikke har plass til å fortsette, men at du da må signalisere til båten som må vike for deg.

Start med det enkle

– Det er helt klart at vi arrangører kan bli bedre, men vi må også følge en internasjonal oppskrift som er innarbeidet, forteller Naustvik. Hun oppfordrer alle som har lyst til å prøve seg i en regatta om å ta kontakt med lokal seilforening. Det seiles regattaer på kveldene midt i uka over hele landet, og her er inngangsbilletten lav.

REGATTA: Familieklassen i Oslofjorden Rundt ble en suksess.