TI TRÆR: For hvert brett Starboard produserer, sørger Svein Rasmussen for at det plantes det ti nye mangrovetrær.

Svein Rasmussen vant miljøpris

I dag ble det kjent at brettprodusenten Starboard, som Svein Rasmussen står bak, er blitt tildelt «2020 World Sailing 11th Hour Racing Sustainability Award».

Publisert Sist oppdatert

Nå på tampen av året er det tid for tildeling av priser verden over, og i dag ble det kjent at brettprodusenten Starboard i Thailand, som Svein Rasmussen fra Arendal og Norge står bak, gikk seirende ut av avstemningen om hvem som skulle få tildelt det internasjonale seilforbundets miljøpris. Med tildelingen av 2020 World Sailing 11th Hour Racing Sustainability Award følger et trofé lagd av karbonfiber basert på bioharpiks-tilførte materialer fra en America’s Cup båt og en sjekk på 10 000 dollar.

Starboard ble nominert for deres miljø- og klimavennlige tanke som gjennomsyrer produksjonen deres fra A til Å – og for bedriftens arbeid for å bevare mangroveskog. De konkurrerte med tre andre om prisen, men Svein Rasmussens bedrift ble stemt frem av en hel seilverden foran de andre.

Vil ha tilbake en sunn, blå planet

– Denne prisen skaper en plattform for oss hvor vi kan dele vårt miljøsyn med andre, slik at vi sammen skal få tilbake en sunn, blå planet. Starboard-seilere, våre partnere, vårt eget miljø-team, WIF Climate Park-mannskapet og vårt eget Plastic Offset Program skal vise at vi kan vende det negative til noe positivt, og at dette kan gjøres raskt og effektivt. Bare man deltar. Vi ser frem til å samarbeide med andre , og vår drøm er å inspirere den internasjonale olympiske komiteen (IOC), OL i Paris 2024 og fremtidige regattaer til å bli ti ganger klimapositive, sa Svein Rasmussen etter å ha mottatt prisen.

Starboard er blitt lagt merke til ved å være en svært miljø- og klimabevisst bedrift. Miljøtankegangen gjennomsyrer hele produksjonsprosessen, og den krones ved at bedriften for hvert eneste brett som blir produsert, sørger for at det blir plantet 10 nye mangrovetrær. Det er dette ti-tallet nordmannen henspeiler på når han henviser til at man skal bruke tigangeren for å bøte på det klimaavtrykket man har etterlatt seg – i Starboards tilfelle ved å produsere brett.

Miljøvennlig produksjon

Starboard bestreber seg imidlertid også på å produsere brett så miljøvennlig som mulig. De har blant annet eliminert all bruk av engangsplast og benytter mest mulig resirkulert plast. Starboard's Plastic Offset Program lar dem gjenvinne 1,1 kg plast for hvert produserte brett. Brettposer blir lagd av resirkulerte PET-flasker for å begrense bruken av jomfruelige plastmaterialer.

Mangroveskogen, som Svein Rasmussen forsøker å redde og bygge opp igjen, beskytter strendene mot bølgeerosjon og den beskytter mange kystsamfunn i tropene mot uvær. Mangrovetrærne absorberer dessuten karbon fra atmosfæren, og grunnstoffet lagres dypt nede i bakken under vannetr. Studier viser at de kan absorbere opptil ti ganger så mye karbon per mål som skog på land. Skogen trues blant annet av nedbrenning i forbindelse med utbygging og jordbruk, og av klimaendringer i seg selv.