Kraftig vind på vei.

Denne kan bli voldsom

Fellesferien har bydd på mye krevende vær for seilere i sørlige Norge og Skagerrak. Det ser ut som det kan komme enda kraftigere vind i neste uke. 

Publisert Sist oppdatert

Meteorologisk Institutt informerer om at det har vært svært vått i store deler av Sør-Norge i juli. Nord-Norge har hatt en svært tørr måned, og Norge har således vært todelt. For seilere i Sør-Norge og Skagerrak har fellesferien vært krevende. Ved Færder fyr ble det 22. juli registrert vindkast på 22,9 m/s. Grafen fra yr.no viser vindkast i juli, og som det fremkommer var det mange dager med kraftige vindkast. På sosiale medier har mangelen på båtplasser, trygge havner og mulige værvinduer for kryssing av Skagerak blitt diskutert. 

Vindkast Færder Fyr juli 2023

Svært kraftig vind

Det krevende været for seilere fortsetter. Et kraftig lavtrykk med senter som beveger seg nordover ved Gotland gjør at det på mandag og tirsdag meldes middelvind over 20 m/s og vindkast på 34 m/s i Skagerrak. Dette i henhold til værmodellen ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts). ECMWF er et samarbeid mellom en rekke europeiske land, og modellen brukes blant annet av yr.no. ECMWF regnes blant de mest pålitelige værmodellene for europeiske farvann. Middelvind regnes vanligvis som gjennomsnittlig vindstyrke over ti minutter. 

Vindkast på 34 m/s på tirsdag

Om windy.com

Windy er en nettbasert plattform som tilbyr interaktive værprognoser og animerte værkart. Plattformen samler værdata fra forskjellige kilder. Ved hjelp av avanserte algoritmer og visualiseringsteknologi presenterer windy.com værinformasjon på en brukervennlig måte. Det er flere alternative tjenester til windy.com hvor blant annet PredictWind er mye brukt blant seilere.

Påvirkning på sjøen

Med en vindstyrke på 21 m/s vil det være liten storm i henhold til Beauforts skala. I følge Store Norske Leksikon kan et trent øye bedømme vindstyrken relativt bra ved å se på sjøens tilstand. Liten storm vil føre til høye bølger og tette skumstrimer vil drive i vindretningen. Sjøen vil begynne å «rulle» og sjørokket vil kunne minske synsvidden. Grensen for orkan er 32,6 m/s og vindkastene vil dermed være med orkan styrke.  

Det er fortsatt noen dager til stormen treffer og det er ikke utstedt noen farevarsel enda. For de som har ferien i båt er det grunn til å følge nøye med på værutviklingen de nærmeste dagene.