Gutta boys klare for jordomseiling

Tre unge menn fra Ålesund setter kursen sydover i mars. De skal seile World ARC.

Publisert Sist oppdatert
KLAR: Gutta skal seile «SV Bohemen» en Najad 460.
KLAR: Gutta skal seile «SV Bohemen» en Najad 460.

Markus Håhjem Gjendemsjø er skipper på «SV Bohemen», og har fått med seg vennere Henrik Røyr Molvær og Birk Kirchhoff Solnørdal på jordomseilingen som skal ta to år. Målet er å lage videosnutter fra turen som viser hva de gjør, og hvordan det er å være på langtur. Første film er alt publisert.

Sterk interesse

Jeg har seilt i 2-3 år nå og har seilt en tur fra Frankrike til Norge, hatt en tur til Shetland, samt seilt rundt det baltiske hav: Henån - Russland - Henån. Jeg bestemte meg for jordomseiling før jeg hadde satt fot på en seilbåt, men kjøpte en 70-tallsmodell 22 fots Dehler Delta for et par år siden og lærte meg å seile i den. Henrik og Birk har mindre med erfaring, men har begge vært med på disse turene. Henrik var med på turen til Shetland og fra Tallinn til Russland, mens Birk var med strekket fra Polen til Henån. Vi har hatt en bratt læringskurve, og forventer at det skal fortsette slik en stund til, forteller Gjendemsjø.

Starter fra Sverige

«SV Bohemen» er en Najad 460 som er kjøpt i Sverige. Båten ligger på Henån på Orust, som vil være startpunkt. Planen er å besøke Middelhavet i sommer, før kursen settes mot Kanariøyene i høst, og start med ARC fra Las Palmas. I Karibia seiler «SV Bohemen» videre østvover med World ARC.

Spart penger

Driftskostnader og andre uforutsette kostnader står ‪vi tre for selv. Vi har bodd hjemme med foreldre en stund og jobbet for å spare opp til denne turen, men foreldrene til skippern har hjulpet til med å finansiere båten.

– World ARC gir litt bedre nattesøvn til de hjemme. Det er jo litt leit at vi ikke får så god tid på alle plassene, men vi har heller ikke så mange år å bruke på denne turen da vi må komme oss hjem til jobb og studie. Og et støtteapparat er helt supert for oss som ikke har så mye erfaring. Spesielt betryggende er det å slippe å krysse havene helt alene, forteller Gjendemsjø.

RUTE: Etter noen måneder i Middelhavet seiler gutta med ARc til Karibia, og så videre vestover med World ARC.
RUTE: Etter noen måneder i Middelhavet seiler gutta med ARc til Karibia, og så videre vestover med World ARC.