SV Delos skal bygge båt

Stor avgjørelse for fulltids Youtube-seilere

Populære Youtube-seilere fortøyer skuta for å bygge ny

Sailing SV Delos er en av de mest kjente Youtube-seilerne og består av amerikanske Brian Trautman, svenske Karin Syren og deres datter Sierra ombord på en 53 fots Amel. Nå skal de bygge ny båt.

Publisert

Antall Youtube-seilere har økt kraftig de siste årene, og de har skapt en helt ny måte å oppleve og dele eventyr på havet. En av de aller største, SV Delos, med over 800 tusen faste følgere, og hvor den meste sette videoen har blitt sett over 17 millioner ganger, skal i gang med å bygge båt. Valget er en katamaran bygget i aluminium, og de skal selv være med på byggingen som skal skje i Australia. 

Fra A4-liv til Youtube-seilere

Eventyret til SV Delos begynte i 2008 da Brian Trautman, en programvareingeniør fra Seattle, bestemte seg for å forlate sitt konvensjonelle liv for å kjøpe en seilbåt og utforske verden. Etter å ha kjøpt SV Delos, en 53 fot Amel Super Maramu bygd i 2000, begynte Brian og hans bror Brady, sammen med en skiftende besetning av venner og seilere de møtte underveis, å dokumentere sine opplevelser og dele dem på YouTube. Det som startet som en enkel video-blogg for å holde familie og venner oppdatert, utviklet seg til en populær Youtube-kanal. Ei av de som mønstret ombord var svenske Karin i 2011, og Brian og Karin ble et par. De har sammen bygd SV Delos til en de største seiler-Youtube-kanalene. Videoene viser eksotisk natur, båtvedlikehold og opplevelser blant langturseilere. Brian og Karin sin evne til å formidle både de magiske og utfordrende aspektene ved seiling har resultert i en stadig voksende kanal og yrke som omreisende globetrottere. 

Brian under opplæring til å bli båtbygger

Deres nyeste eventyr med å bygge båt skiller seg således ut hvis de velger å legge mye egeninnsats i byggingen av båt. Selve byggingen skal skje i Australia. I en av de nyeste videoene forklarer de dette valget ut i fra kompetansen de får tilgang til siden de vil bygge i samarbeid med fagpersoner som allerede har bygd tilsvarende katamaran i aluminium. Prisen på aluminium, tilgang til byggeplass og verktøy er også fordeler med Australia. En mulighet Brian og Karin beskriver er å bygge skroget i Australia, for deretter å bygge interiøret i Sverige, hjemlandet til Karin. Avstanden til familie har de beskrevet som en utfordring med langturseiling. 

Finansiering av ny båt

Å seile verden rundt er ikke billig, og Brian og Karin har vært blant pionerene i å finne kreative måter å finansiere sine reiser på. Gjennom en kombinasjon av YouTube-reklameinntekter, salg av varer, og støtte fra fans via plattformer som Patreon, har de klart å gjøre sin lidenskap til yrke. Forhåpentligvis har de en del oppsparte midler for bygging av en 50+ fots aluminiumskatamaran koster antagelig et tosifret antall millioner. 

Inspeksjon av en alumimumskatamaran under bygging

Flere Youtube-seilere bytter båt

SV Delos er en av flere Youtube-seilerne som bytter båt. Sailing Lavagabond er den aller største seilkanalen og nærmer seg to millioner følgere. De har gradvis økt antall skrog, fra først å seile en 2007 Beneteau Cyclades 43.4 til katamaranen Outremer 45, for det siste året å få bygget en 60 fots trimaran i karbonfiber. Andre Youtube-seilere som nettopp har byttet båt, eller er i ferd med å gjøre det, er blant annet: MJ Sailing, Distant Shores TV, Sailing Uma, Sailing Ran og Gone with the Wynns. 

Episoden hvor Brian and Karin forklarer deres båtvalg.