Lillehammer er klar for ligafest
De to kommende helgene blir det ligafinaler i Lillehammer. For første gang arrangeres et ligastevne i ferskvann. Det skal slett ikke gå upåaktet hen.
Innbyggerne i Lillehammer er trolig allerede godt informert om at det skal foregå seiling på Mjøsa de to kommende helgene. I flere uker har en promo-video for seilsportsligaen rullet over på en gedigen skjerm på Sigrid Undsets plass midt i sentrum – og på mange andre skjermer rundt om i byen. I OL- og skibyen Lillehammer er ikke seiling akkurat daglig kost, så blafrende seil og action-fylt seiling har nok fått innbyggerne til å heve øyenbrynene.
Skjønt Lillehammer Seilforening som ble stiftet for noen år siden har så visst satt seiling på kartet i byen i enden av Mjøsa.
Hele 70 medlemmer har foreningen fått i løpet av et par år, og aktiviten er stor med ulik trening fire dager i uken.
– Ungdomsliga-laget vårt trener i Melges-en vår hver mandag. Tirsdag er det trening for de yngste i Optimist, onsdag har vi vår ukentlige onsdagsregatta og torsdag er foreningens fire RS Fevaer på vannet med unge seilere, forteller foreningens daglige leder, Kjell Andreas Steinstad.
Som legger til:
– Ja, og på fredag trener vi så ofte vi kan med seilsportsliga-laget vårt.
Drømmen om et ligastevne
Den vesle foreningen er representert i både ungdomsligaen og seilsportsligaen, og allerede for over et år siden lanserte foreningen ideen om å avholde et ligastevne på Mjøsa.
– Det ble positivt mottatt av Norges Seilforbund, og det resulterte i at vi søkte om å få avholde et stevne i begge ligaene. Det å ha fått til det er stort for oss, og dette blir det største seilarrangementet som er blitt avholdt på Mjøsa gjennom tidene, mener Kjell Andreas.
Og det sier slett ikke så lite, for seiling på Mjøsa – ikke bare i sangen – er absolutt ikke noe nytt fenomen. Hamar Seilforening ble stiftet allerede i 1938 – for 86 år siden – og i 1972 så Gjøvik Seilforening dagens lys. Det har også tidligere vært en seilforening på Lillehammer, men den ble verken stor eller fikk noe langt liv.
Nå er lillehamringene den drivende kraften på Norges største innsjø, som fra ende til ende kunne har rommet en hel Færderseilas. Det er med andre ord mye vann å ta av.
Intercity-regattaen er Mjøsas tradisjonsrike Færder-variant, og som navnet indikerer er det et samarbeidsprosjekt mellom de tre mjøsbyene.
– Seilmiljøet i både Hamar og Gjøvik har våknet til liv i de senere årene, og det skjer mye positivt her oppe for tiden.
Gjøvik Seilforening var blant annet vertsskap for 2.4 mR-NM i år, og Hamar Seilforening er en av få – altfor få – foreninger som er aktive med paraseiling.
Og nå skal Lillehammer være sentrum for seilsportsligaen i to helger; først seilsportsligafinalen kommende helg (14. og 15. september) og deretter andre runde i ungdomsligaen (21. og 22. september). En gjeng på syv, åtte personer har jobbet med prosjektet i over et år og i lang tid nå før det braker løs har gjengen hatt ukentlige møter.
Innland fylkeskommune har bidratt med 150 000 kroner, og varaordføreren i Lillehammer kommer for å åpne stevnet kl 09 lørdag morgen. For å overvære finalen og dele ut premier til helgen kommer Lillehammers ordfører – i tillegg kommer kanskje også fylkesordføreren. Til finalen og premieutdelingen kommer også NSFs president, Guro Steine, og generalsekretær Per Christian Bordal.
Kjell Andreas Steinstad håper ligastevnene vil gi politikere og belsutningstagere et godt bilde av hva de holder på med, om hvilke aktiviteter og tilbud de har til ungdom i Lillehammer – og ikke minst hvilke behov foreningen har. Og det største behovet for foreningen er å ha et sted å være og et sted der de kan få satt opp et klubbhus. Området de har sett seg ut og ønsker seg, er imidlertid politikerne uenige om bruken av – og om det er verneverdig.
Hele byen skal med
Etter de to ligahelgene vil det være klart hvilke foreninger som får sende lag til Sailing Champions League og Youth Sailing Champions League i 2025 – og det vil være klart hvilke lag som rykker opp og ned mellom divisjonene.
Ligabåtene er allerede på plass i Lillehammer, og onsdag og torsdag denne uken blir det tilrigging av tilholdsstedet ved den gamle Skibladnerbrygga.
– Seilingen vil foregå rett utenfor, og seilasene vil Lillehammers 25 000 innbyggere kunne se rett ned på. Byen ligger jo i en skråning med utsikt ned til dette området. Og vil man tettere på, vil man kunne stå på den gamle Vignesbrua, som nå er blitt en gangbro, og ha panorama-utsikt ut på banen.
Kjell Andreas Steinstad håper mange vil benytte seg av den muligheten. Eliteserien i seilsportsligaen vil, som den er blitt i de tre foregående rundene, bli direktesendt på Youtube, og planen er at kommentarene til Lars Ingeberg og Leif Kristian Garvik i den sendingen også skal bli sendt ut over et høyttaleranlegg slik at tilskuerne skal bli forklart hva som skjer – og hva de ser.
– Lars er jo her fra Mjøsa, og faren hans var med på å stifte Gjøvik Seilforening, så for Lars blir nok dette ligastevnet ekstra spesielt. Han sitter jo også på mye kunnskap om området og forholdene som han nok vil krydre kommentarene med.
Mye å snakke om
Og nettopp forholdene – de kan bli krevende. Yr.no ser ikke akkurat ut til å være spandabel med vind i kommende helg. Været blir fint, men vinden vil være lett. En annen faktor er at den store elva Lågen munner ut i Lillehammer, og med all nedbøren den siste tiden kan det føre til høy vannstand og kraftig strøm i baneområdet.
– Det vil nok være en ny utfordring for seilerne, og det er ulike dybder som påvirker styrken på strømmen. Det jeg imidlertid er litt bekymret for, er om den store vannføringen også vil medføre at elven fører med seg mye drivtømmer ut i Mjøsa.
Etter seilasene de to lørdagene vil det bli rikelig anledning til å diskutere både strøm og vind mellom deltakerne, for Lillehammer Seilforening har leid to utesteder i byen – tilpasset hvert arrangement. Under seilsportsliga-stevnet blir det seilerkro på «Kjøpstaden» og under ungdomsligaen på stedet «Out of Bounds».
– Vi satser på å få samlet alle deltakerne, arrangører, dugnadsgjeng, støtteapparat og seilervenner, for det sosiale er jo en viktig del av ligaseilingen. I mange regattaer forsvinner deltakerne hvert til sitt når dagens seilaser er omme. Vi ønsker å samle alle, sier Kjell Andreas Steinstad.