Følg med på lynet i sanntid

Braker det løs ute? På datamaskinen og mobiler kan du følge med på hvor det lyner akkurat nå. Og når lyden treffer der du er.

Publisert Sist oppdatert

Værtjenester er det mange av, og man kan følge godt med på steder som Yr og Storm om det blir tordenvær. Etter hvert har Yr også kommet med værradar. Men visste du at det også finnes mulighet for å følge med på tordenværet?

Se lyden

De siste årene har det kommet flere tjenester der du kan følge med på tordenværet. Felles med disse er at sensorer fanger opp lynnedslagets posisjon på kartet. Videre beregnes da lydens hastighet, som en sirkel som beveger seg fra der lynnedslaget oppstått. Og siden lydens hastighet beveger seg cirka 340 meter i sekundet (1224 kilometer per time), tar det for eksempel ti sekunder før lyden har forflyttet seg 3,4 kilometer.

Etter hvert som lyden avtar, blir også sirkelen svakere, før den forsvinner helt - med lyden. Vi har prøvd dette både på mobil og datamaskin, og det fungerer overraskende presist. Når sirkelen treffer oss kommer også lyden.

LYDENS HASTIGHET: Her har lynet slått ned ved stavanger, og sirkelen viser hvor langt lyden har kommet. Eksempelet er hentet fra LightningMaps.

Tjenestene

En av de som tilbyr live lynnedslag er LightningMaps. Så sant du deler posisjonen din på datamaskinen, eller mobilen, viser den når lynet treffer deg. En tilsvarende tjeneste er Blitzortung.org som vi ikke har prøvd så mye, men som vi ser har de samme funksjonene, men her kan du også gå tilbake og se historiske data, om du for eksempel skulle lure på om det var et lynnedslag som ødela elektronikk i huset eller i båten. På blitzortung.org starter du med et verdenskart, der du ser hvor mye det lyner totalt akkurat nå. På flere av disse tjenestene vil du også se antall per minutt på området du har skalert på kartet.

Tidligere har vi bare lastet ned disse sidene på mobilen, men flere av disse tjenestene har også kommet som apper. Til Apple er det for eksempel My Lightning Tracker & Alerts, og samme finnes også til Android.

Fakta om lyn

Lyn fra sky-til-bakke er når et lyn slår ned fra en sky til bakken. Dette er den farligste av lyntypene, og kan både ta liv, ødelegge bygninger og starte branner.

Lyn fra bakke-til-sky er når et lyn blir indusert på bakken og går opp til en sky.

Lyn fra sky-til-sky er når et lyn går fra en tordensky til en annen. Dette er riktignok sjelden å se.

Kulelyn' er ekstremt sjelden og har ingen vitenskapelig forklaring. De er kuleformet og kan være fra 20 til 200 cm i diameter.

Lyn fra sky-til-luft er når et lyn fra en sky treffer luft med en annen ladning.

Kilde: Wikipedia