Seilerlandslaget i «new look»

UTDELING: hele det norske seilerlandslaget var på lass hos Helly Hansen i dag for å få utdelt det nye landslagsutstyret.
VEST: Tvillingsøstrene Ragna og Maia Agerup, som er tatt ut i 49er FX, prøver den nye vesten til Helly Hansen.
GÅR FOR MEDALJE: To tredeler av det norske Sonar-laget ? Per Eugen Kristiansen og Marie Solberg. De har medalje-ambisjoner.
OL-UTTATT: Kristian Ruth er tatt ut til OL i Laser Standard, og han vil få hjelp og sparring av Mathias Mollatt hele veien frem til OL.
FRYKTER IKKE VANNET: Selv om Bjørnar Erikstad bruker munnen og tennene mye når han seiler, frykter han ikke det forurensete vannet i Rio de Janeiro
KNS-LAGET: Etter utdelingen hos Helly Hansen, dro alle KNS-seilerne til Ulabrand for å møte KNS-supportene på hjemmebane.

Seilernes OL-utstyr ble prøvd for første gang

2. juni fikk seilerne utdelt utstyret de skal seile med i under OL i Rio de Janeiro.

Publisert Sist oppdatert

– Det nye seilutstyret har vi brukt ett år på å utvikle, og det har vært en prosess der seilerne, trenere og Norges Seilforbund har vært dypt involvert og som vi har brukt som sparringspartnere, forteller sjefen for Helly Hansens seilbeklednings avdeling, Øyvind Vedvik.

HELLY HANSEN: Øyvind Vedvik er sjef for utviklingen av seil- og skiklær hos Helly Hansen.

Spent seiler

– Ja, vi har fått plagg til prøving underveis som vi har gitt tilbakemeldinger om, og det vi har fått utdelt her i dag, ser veldig bra ut, sier Laser-seileren Tiril Bue, som også er veldig spent på hva den neste måneden vil bringe.

Hun er innstilt av Norges Seilforbund som Norges deltager i Laser Radial, men da Olympiatoppen annonserte OL-deltagerne på mandag, var hun ikke blant dem som fikk grønt lys.

– Klart jeg er veldig spent, men jeg forbereder meg som om jeg skal til Rio de Janeiro, og det blir nok avgjørende hva jeg klarer å få til under Kierewoche og en regatta i Warnemünde, sier hun.

Beskyttelse mot sola

OL-antrekket er heldekkende, noe som er nødvendig i den stekende sola i Brasil. Det skal beskytte mot solbrenthet, samtidig som det skal gi all mulig bevegelighet og komfort.

– Du er nødt til å beskytte deg mot sola, hvis ikke er du sjanseløs i Rio, sier Mathias Mollatt, som måtte se OL-plassen i Laser Standard gå til vennen, konkurrenten og treningskameraten Kristian Ruth.

– Det er veldig fortjent at Kristian fikk plassen, men etter å ha trent og vært fokusert mot å kunne delta i OL i fire år, er jeg selvfølgelig litt skuffet på egne vegne. Hermann Tomasgaard, Kristian og jeg har trent og delt alle erfaringer, og vi har jo visst hele tiden at det var kun en som fikk OL-plassen, sier Mollatt, som senere i måneden reiser til Rio de Janeiro for å sparre og trene sammen med Ruth.

– Der skal jeg gi alt for at Kristian skal bli best mulig!

Til Rio skulle også Hermann Tomasgaard ha reist sammen med de to, men han er blitt skadet og får et månedslangt skadeavbrekk fra seilingen.

Godkjent vest

Med i Helly Hansen-kolleksjonen var også en nyutviklet seilervest.

– Utfordringen er å lage en ISO-godkjent vest med 50 Newton-oppdrift som fungerer slik seilerne vil ha den. Det er også en utfordring at ikke alle seilere rundt om i verden bruker ISO-godkjente vester, noe imidlertid reglene krever og som vi har valgt å følge, sier Øyvind Vedvik.

Det var ikke kun de OL-uttatte som fikk det nye utstyret – hele det norske seilerlandslaget vil bli å se i det nye utstyret, som er utviklet og designet eksklusivt for de norske seilerne. For vanlige seilere vil plaggene bli å få i Helly Hansen-kolleksjonen for 2017, men det gjelder kun modellene og ikke det spesielle landslagsdesignet. Det er helt eksklusivt.

– Vi vil også levere OL-bekledningen til seilerne fra Canada og Japan, sier Vedvik.

Medaljekandidater

De norske paralympic-seilerne har fått det samme utstyret, og de skal i ilden når OL er over. Også de skal om ikke lenge reise til Rio de Janeiro for å trene.

– Vi har en 8–10 båter vi pleier å seile mot på slike treninger, forteller Per Eugen Kristiansen i den norske Sonaren, der han seiler sammen med Marie Solberg og Aleksander Wang-Hansen.

De er alene om å seile denne i klassen i Norge, så skal de få matching, må de til utlandet.

– Det er ingen utenlandske lag vi samarbeider spesielt med, men det er noen lag vi trener og kan trimme bedre mot enn andre, sier han.

At det er medalje de seiler for er han helt klar på.

– Noe annet vil være skuffende.

Beskyttet mot forurenset vann

Medalje er også Bjørnar Erikstads mål. Det har han ved flere anledninger vist seg at han kan være med å kjempe om.

Med sine kortvokste armer, er munnen og tennene viktig når det gjelder hans håndtering av 2.4 mR-båten, noe som kan være en utfordring i det tidvis svært forurensete vannet i Rio de Janeiro.

– Jeg har heldigvis ikke blitt dårlig til nå. Jeg spytter vannet fort ut igjen, ler han.

Han forteller at de hver dag smører alt tauverket inn med et antikbakterisk middel og han tar også antibiotika for å være rustet mot ulumskhetene i sjøen.

HELLY HANSEN: Øyvind Vedvik er sjef for utviklingen av seil- og skiklær hos Helly Hansen.
Foto: Morten Jensen