SOLOSEILER: Tim Sandberg tok sølv i NM dobbelhanded for en uke siden. Nå er han best alene i båten også.

– La ikke noe igjen i svingene

Tim Sandberg bruker bilracing-metafor for å beskrive sitt vinnerløp av singelhandedregattaen OneStar.

Publisert Sist oppdatert

–Håndteringen av båten fungerte bra. Det er jo litt lettere med en 33-foter skulle jeg tro, men jeg følte at jeg ikke la noe igjen i svingene. Fikk rullet ut A3 på merket ved Tristein (heiste den opp på siste del av kryssen, den lå ganske klar fra start med skjøter og tack osv) så jeg var raskt i god fart. Byttet til A2 ved Mefjordbåen nord for Torbjørnskjær ved å sette den på utsiden av A3, og rullet denne inn etter at den andre stod fint. Det var derfor ingen seiling med kun storseil, forteller Sandberg som mener det ikke var noen ulempe å være minste båt i stor klasse. Han vant den store klassen, men ble også over-all-vinner. Sandberg fikk også premie som beste førstegangsdeltager av Zhik OneStar.

Yngve Lønnmo i J/92 «Jacobine»i liten klasse og Lucas Hofman i Sass 880 «Avalon» ble best i flerskrogsklassen. Det deltok 38 båter. Zhik OneStar ble i år Shorthanded Sailing Norways klubbmesterskap. Regattaen ble arrangert av Shorthanded Sailing Norway sammen med Fredrikstad Seilforening med Hankø Yacht Club som base.

LØP: Den store klassen hadde kryss fra Hankø til Færder og skarp slør over til Torbjørnskjær før en medvindsstrekk tilbake til Hankø.

Mot vest

Seier krevde mer enn god båthåndtering. Den store klassen seilte en bane på 32 nm, mens den lille klassen seilte en bane på 26 nm.

– Kryssen opp ble litt annerledes enn meldt. Det var mye mer øst i vinden i starten og vi stod opp Tristein i begynnelsen. Jeg startet på pin-end, lengst syd på linjen og følte at det var lurt i starten og godt opp mot min plan om å seile på innsiden av Missingene og opp mot Søstrene. Når vinden derimot var som den var ble det mer et race om å komme seg vest før vinden skulle vri til meldt retning på 190-210 grader. Jeg slo meg gjennom Missingene og endte dermed i øverste spor over til vest (innside/bak). Dette kunne jo blitt stygt hvis vinden vred over så jeg la mye innsats i å holde optimal fart (håndstyrte og trimmet om kontinuerlig) for å komme meg frempå (ikke lenger bak). Heldigvis så holdt vinden seg til vi kom over til Store Færder og jeg hadde kontakt med «Mika» og de store båtene og det ble noen små slag opp før runding.

Sløren over var vel grei, litt underbue for å utnytte at vinden skulle romme litt.

Lensen/sløren hjem ble jo fin, jeg hadde en plan om å gå på innsiden av Søstrene pga strøm, bølger og vind retning og når vinden var som den var så var det et greit valg. «Ille moro» og noen andre gikk på utsiden, men det var nok motivert av risiko fremfor åpenbare fordeler. Så når vinden tikket enda mer vest på vei innover så var det nok tungt å ha lagt så mye i potten ved å gå ut, forteller vinneren.

33-fot

Tim Sandberg seilte Sigmund Hertzbergs Sun Fast 3300 «Hyrrokkin», en båt som de to har vunnet det meste med i sommer. Med gennaker på unndavind var Tim fornøyd med å få litt vinkel på vei hjem.

– Det er liten tvil om at båten sklir veldig bra. Rigg trim, seilpakke, skrog finish og setup generelt fungerer veldig bra nå. på lensen inn til mål skle båten helt fantastisk godt når vinden trykket på litt og vi fikk vinkel opp mot 140 grader. Den slipper vannet lett og durer fint på, jeg så ikke mer en 9,5 knop på SOG, men det er jo flott for en 33 foter syns jeg. Så det var nok ingen ulempe å være lille båten i stor klasse, de store gutta fikk aldri mulighet til å stikke ordentlig ifra.

Har trent

– Jeg må innrømme at jeg har trent litt i forkant og jeg seilet faktisk nesten løpet på torsdag. Vi pleier ofte å seile til race for å tune inn instrumenter, seil, rigg og ikke minst hodet, føler at man er mer forberedt ved å ha hatt en liten generalprøve. Turen rundt på torsdag var jo nesten bedre med tanke på været og det personlige rundt å seile alene, og båten viste seg å være i god "tune" til racet, forteller Tim. Han er svært takknemmelig for å få låne båten av Sigmund for OneStar og forteller at prosjektet sammen med Sigmund har vært spennende og lærerikt.

Se alle resultater her

RASK: Tim Sandberg seilte Sun Fast 3300 «Hyrrokkin».
SLØR: «Hyrrokin» med A3 på slør fra Tristen til Mefjordbåen nord for Torbjørnskjær.
VINNER: Tim Sandberg ble over-allvinner av OneStar og ble beste nykommer.