INN I ORC-STYRET: Thomas Nilsson er valgt inn som en av syv i styret til Offshore Racing Council.
INN I ORC-STYRET: Thomas Nilsson er valgt inn som en av syv i styret til Offshore Racing Council.

Thomas Nilsson er valgt inn i ORC-styret

Da Offshore Racing Council (ORC) nylig hadde sitt digitale årsmøte, ble Thomas Nilsson valgt inn organisasjonens styre. Det norske handicap-systemet NOR Rating er basert på ORCs regelverk.

Publisert

Thomas Nilsson har mange jern i ilden. Han er leder av Norsk Optimistjolleklubb og han har døtre som seiler Waszp og er av den grunn engasjert i den klasseklubben også. Han er dessuten en del av seil-teamet «Wolfpack», og er speaker under seilsportsliga-stevner. Thomas er også dypt miljøengasjert og seilforbundets mann på det området, noe som har ført til at Norges Seilforbund i forrige uke ble utnevnt til «Årets medlem» i foreningen Hold Norge Rent.

Forrige uke ble han også valgt inn i ORCs Management Committee, som er organisasjonens styre. Komiteen har tidligere bestått av fem medlemmer ledet av lederen Bruno Finzi fra Italia, men er nå utvidet til syv – hvorav Thomas var besatte den ene av de to plassene.

– De fem opprinnelige medlemmene begynner å trekke på årene, så det å utvide styret og få inn nye krefter er et ledd i et planlagt generasjonsskifte i organisasjonen, sier Per Bøymo, NSFs tekniske sjef.

Ingen store endringer i NOR Rating i 2021

ORC står bak måleregelen som bærer samme navn og som NOR Rating er basert på. ORC-regelen har også en forenklet utgave, ORC Club, som ikke fordrer så mange mål og målinger som den opprinnelige ORC-regelen. Og det er Club-regelen som NOR Rating-måltallene er basert på, dog representerer de en ytterligere forenklet variant av av ORC Club.

– Forskjellen mellom ORC Club og NOR Rating er imidlertid ikke veldig stor, sier Bøymo.

ORC-regelen revideres årlig, men for 2021 blir det små endringer.

– De endringene som ble bestemt før 2020-sesongen, har man jo ikke fått sett skikkelig effekten av i praksis ennå. Derfor blir det ingen vesentlige endringer i år. Man vil se an de foregående justeringene først, sier Bøymo.

Måltall for seiling uten spinnaker

En viktig endring blir det dog: Det er blitt innført et tredje måltall i NOR Rating. Fra før har det vært ett måltall for seiling med fullt mannskap og ett måltall for shorthanded-seiling. Nå vil målebrevet også inneholde et måltall som gjelder for seiling uten spinnaker.

– Det betyr i praksis at man kan seile mot hverandre og konkurrere på like fot innen samme klasse enten man velger å seile med spinnaker eller uten, sier Bøymo.

Norge er en stor aktør

I og med at Norge har hele sin nasjonale respittseiling basert på ORCs regelverk, er Norge en av de største aktørene innen den internasjonale organisasjonen ORC. På det digitale årsmøtet stilte 56 medlemmer fra 35 land, og de ble fortalt at som en konsekvens av koronapandemien og nasjonale restriksjoner rundt om i verden, har mengden innløste målebrev sunket med 25 prosent fra det antallet som ble innløst i 2019.

Det ble ikke avholdt noen internasjonale mesterskap i 2020, men man håper selvsagt at de skal kunne la seg gjennomføre i 2021. I så fall vil EM gå på Capri i Italia i mai, VM i Tallinn i Estland i begynnelsen av august og VM i ORC Sportsbåt i Istanbul i Tyrkia i slutten av august. EM og VM alternerer med å være i Nord- og Sør-Europa. Er de VM i nord, er det EM i sør.

EM i Norge i 2022?

For øyeblikket jobbes det også med å plassere mesterskapene for 2022, og der er Norge og KNS med som potensiell arrangør – enten som EM-arrangør eller som vertsskap for et shorthanded-EM innen ORC. Blir et slikt shorthanded-EM en realitet, vil det bli det første av sitt slag i historien.